zaterdag 15 juni 2019

Leem spuiten

Door Peter
Het stuccen van het plafond komt steeds dichterbij, en het stuccen van de binnenmuren gaat me niet snel genoeg. Hoog tijd voor de leemspuit, die al twee jaar op perslucht ligt te wachten...

De leemspuit met een emmer yoghurt-dikke, gezeefde leem
Deze spuit van Putzmeister bestaat uit een trechter waar dunne leempap in kan, en een straal perslucht waar een straal leempap mee verstoven wordt. De opening waar de leem door loopt, mag natuurlijk niet verstoppen, dus de leem die de trechter in gaat moet gezeefd zijn voor een korrel van maximaal 6mm.

Dat was een uitdaging! Hoe zeef je grote hoeveelheden leem. Droog ging hem niet worden, dus daarom heb ik eerst een grote badkuip stuc-leem zonder stro gemaakt. Daar een emmer te veel water bij gedaan, zodat 'ie echt lekker vloeibaar werd. Een tweede badkuip schoongemaakt, zodat de leem via een zeef die tweede kuip in kon.

Ik had eerst een zeefdoek gekocht, deze zo genaaid dat hij precies in een krat paste. Maar de leem wilde er amper door...

We hebben een stapeltje blauwe vlees-kratten, en in die kratten zitten best kleine openingen in. En dat deed het als zeef al een stuk beter, zeker als de leem nog goed nat was. Uiteindelijk werkte het best goed om het water dat bovenop de gezeefde leem dreef steeds opnieuw door de zeef te halen. Daardoor spoelde de leem door de gaatjes en bleven de klonten achter. Een half uur zwaar werk voor een badkuip leem. Hmm, hoeveel kuipen zouden we nodig hebben...?

Door het spuiten komt de leem diep in de stro
Het leemspuiten ging eigenlijk verrassend makkelijk. De blaasdruk kan best heel laag zijn (2 bar is prima) en de stroomsnelheid van de leem vrij hoog (de grootste opening). Zo spetter je snel een dun laagje leem op de muur. Dikker lukt ook niet, want het spul is zo blubberig nat dat een dikke laag er zo af zou druppelen. 

Bijna 2m2 met een 10L emmer. Het onderste stuk is al droog, het middelste stuk is net gedaan en nog nat, en het bovenste stuk moet nog gedaan worden.
Na een paar uur had ik een kuip stro-leem (stuc-leem) gemaakt, er ben over de nog natte spuitleem gaan stuccen. En dat pakt en plakt meteen!

Binnenkort probeer ik een stukje plafond. Daarvoor moet de trechter onder een hoek op het spuitpistool staan, met een speciaal bochtje. Ben benieuwd!

2 opmerkingen:

  1. Beste,

    Ik ben benieuwd naar uw ervaringen met de leemspuit.

    Ik ben zelf nl ook op zoek naar een eenvoudige manier van aanbrengen zonder een zeer dure spuitinstallatie te moeten aanschaffen. Bespaart je dit veel werk ten opzichte van het gewoon aanbrengen van leem met de hand? Je moet alle aan te brengen leem toch ook nog heffen.

    Verder ben ik ook benieuwd welke leem u gebruikt en of er veel materiaal achterblijft op de zeef bij het zeven.

    Alvast bedankt voor het delen van uw project.

    Vriendelijke groeten,
    Pieter

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het voorbereiden van de leem is veel werk, het spuiten ook en het is in mijn ogen alleen geschikt voor het aanbrengen van een dunne hechtlaag op losse ondergrond.
      Maar de spuit werkt prima.

      Verwijderen