zondag 9 juni 2019

Het Nest en De Harde Wind

Door Marleen
... Nou ja, wat er met het nest gebeurd is weet ik niet, maar in ieder geval lagen er gisteren 3 piepjonge vogeltjes op de grond in het bos. En het stormde en regende. De vogeltjes waren ijskoud, ze bewogen nauwelijks meer. En daar kwam een wandelaar met een stel honden aan. Die stumpers zouden het daar nooit overleven...


Wie weet er hoe oud deze vogeltjes hier ongeveer zijn?

Ik griste de vogeltjes vlak voor de hondenbek van de grond, nam ze mee naar huis, en warmde ze op onder de warmtelamp. Emke ontfermde zich over het jonge grut, en maakte een papje van geweekte kattenbrokjes, meelwormen en een gekookt eitje. Toen de vogeltjes weer wat opgewarmd waren, begon er ook weer wat leven in te komen. De bekkies gingen wagenwijd open, en schrokten het eten zo naar binnen. Emke voerde ze ieder half uur, en het leek erop dat ze in ieder geval niet direct dood zouden gaan. En wat een feest toen bleek dat ze zelfs de nacht hadden overleefd!

Een eiwit-rijk papje van geweekte kattenbrokjes, meelwormen en een gekookt eitje.
Nou, daar lusten ze wel eh.. pap van!



Ik ontdekte dat het Vlaamse gaaien moesten zijn. De eerste veren beginnen zich een beetje te laten zien, en ik zag dat er fel blauw-zwarte puntjes aan de vleugeltjes zaten. Vlaamse gaaien zijn makkelijk met de hand groot te brengen, en worden dan echt super tam. Hopelijk niet irritant tam. Dat ze je eten van je bord stelen en je in je ogen pikken enzo. Maar ja, dat moeten we maar ontdekken...

Als je heel goed kijkt, zie je een millimeter blauw veertje aan het vleugeltje zitten. Een Vlaamse gaai dus. Het blauw op het koppie is een stipje dat Emke erop gezet heeft. Een andere heeft een paars stipje. Zo kunnen we de vogeltjes uit elkaar houden.

Vandaag ging het echt heel goed met de beestjes. Ze piepen als je met eten aan komt, en ze doen hun best om hun snavel het verste van allemaal open te sperren. Na iedere maaltijd komt er een keurig poepje, wat dan direct door moeder vogel (Emke in dit geval) opgeruimd wordt. Af en toe de warmte lamp erboven (eigenlijk is het een warmteplaat, die heel weinig stroom verbruikt) zodat ze lekker warm blijven. Ze vinden het heerlijk om op schoot te slapen en zijn dan echt op z'n allerschattigst. Even afgezien dat ze echt foeilelijk zijn, maar ja, je kan niet alles hebben in het leven. Toch..?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten