zaterdag 23 juni 2018

Pensioen voor zelfstandigen

Door Peter
Ons huidige bouwproject is eigenlijk begonnen in 2002, toen we besloten om als zelfstandigen ("VOF") te gaan werken. Verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid was vanwege mijn beroep als boomverzorger onbetaalbaar, en daarom kozen we voor het plan "maak een grote buffer en verlaag vervolgens de maandlasten". Zodra de buffer groot genoeg was, begonnen we met het aflossen van onze hypotheek, en daarmee werd de druk om te werken ook lager: de vrijheid die dat opleverde smaakte naar meer!

Toen het huis waar we in woonden afgelost was, bleek dat onze maandlasten zo laag geworden waren, dat we met een AOW makkelijk rond zouden kunnen komen: pensioen-sparen is voor ons niet meer nodig. Gelukkig maar: er is een hoop gedoe moet die pensioenfondsen!

Ons pensioenstelsel is in de basis eigenlijk heel vreemd. Mensen in loondienst moeten verplicht sparen om de lasten in de toekomst te kunnen betalen. Voor huizenbezitters betekent dat dat ze moeten sparen terwijl ze vaak nog een enorme lening hebben. Aflossen is dan toch veel logischer? Maar helaas: veel keuze hebben loondiensters hier niet in.

Afgelopen maand stond er in de Volkskrant een column van Frank Kalshoven die precies hierover ging. En die goed aansluit bij onze manier van leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten