donderdag 21 juni 2018

Kuikentjes!

Door Marleen
Een paar weken geleden hadden we drie broedse kippen. We hadden er broedeieren voor verzameld: 10 Zweedse Bloemenkippen (zeer zeldzaam in Nederland!), 6 krielkippen en 7 Barnevelders.
De broedperiode ging niet echt soepel: de kip die op de Barnevelders zat heeft te lang niet gegeten / gedronken (en wij hebben dat met deze hitte te lang aangekeken) en die heeft zichzelf dood gebroed. De kip die op de krielen zat, heeft niet goed voor de eitjes gezorgd waardoor er niks is uitgekomen.
Maar gelukkig, de witte kip (met de bijzondere Zweedse Bloemenkippen-eitjes) heeft er 7 uit laten komen.
9 juni: En die stappen nu vrolijk rond!

Het grut loopt in de ronde ren rond, waar de kinderen ook geregeld gaan zitten om met de kuikentjes te knuffelen. En de hen laat het allemaal rustig gebeuren.

We hadden ook wat eieren naar een broedmachine gebracht. Toen we de kuikentjes weer op konden halen, hoopten we dat de kuikenloze hen zich over deze nieuwe beestjes wilde ontfermen, want ze was nog steeds broeds en zat op kuikentjes te wachten. Maar helaas, daar trapte ze toch niet in. Ze joeg ze meteen weg. Toen hebben we de kuikens bij de witte moederkip gezet. Die kan toch niet tot 7 tellen, en een paar meer of minder zal haar niet uitmaken. En gedeeltelijk was dat ook zo, de meeste kuikentjes accepteerde ze direct als haar eigen kinderen. Maar er waren er vier die ze er niet bij wilde. Die bleef ze pikken en achterna zitten. Die hebben we na een tijdje maar weer uit het hok gehaald, en binnen onder de warmtelamp gezet. Veel werk om die met de hand groot te brengen, maar ook wel weer een hele leuke ervaring. Want je krijgt er super tamme kipjes van!
Uiteindelijk bracht deze moeder elf kuikentjes groot.... (10 juni)
... en wij vier onder de warmtelamp (17 juni)
27 juni: Hand-tamme kuikentjes. Zooo schattig..!
De vier kleintjes mogen iedere dag naar buiten. Het is warm genoeg! En 's avonds weer onder de lamp. Maar bij gebrek aan ouderlijke oppas, is er zo wel een kuikentje gepakt door een sperwer. Ik zag het gebeuren... :-(
30 juni: ze hebben de ren helemaal kaal gekrabd. Hoog tijd dat ze naar de grote kippenren gaan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten