zondag 12 maart 2017

Regelwerk lage dak

Door Peter
De plafond-regels van het lage dak waar de strobalen op komen te liggen, kunnen niet op dezelfde manier gemaakt worden als van het hoge dak. Dat komt omdat onder de liggers een ronde balk zit die uitsteekt. De regels moeten tussen de liggers komen, net boven deze ronde balk.

In een eerste poging heb ik regels gezaagd van ongeveer de goede lengte. Maar natuurlijk nooit helemaal precies de goede lengte, en dan is het lastig deze regels goed vast te schroeven: de ene kant zit goed klem, de andere kant heeft altijd speling.

De tweede poging beviel beter: de regels zijn 5cm langer, en zijn in een hoek van 15 graden gezaagd. Daardoor kunnen ze schuin vastgezet worden: aan beide kanten klem. De precieze lengte komt nu niet zo nauw. Ik kan nu alle latten voorbereiden (zagen en boren), en daarna lekker gaan schroeven. Dat gaat een heel stuk sneller dan boven!


Poging 1 (boven op de foto) was recht, poging 2 (onder) was schuin. Veel fijner!

Vandaag had ik sinds lang een serie van gelijke onderdelen. "Normaal" is in dit huis dat elke balk, paneeltje, regel, whatever anders is dan de balk, paneeltje, regel, whatever er naast. Dus steeds meten, en er eentje maken. Maar nu ben ik bezig met de regels van het lage dak, en dat zijn maar liefst 150 dezelfde "balkjes met twee gaatjes". Een enorme serie dus! Ongekend!


De balkjes zijn aan twee kanten in verstek gezaagd, en hebben aan beide kanten een schroefgat. Hier liggen ze op de "boor-tafel"...


 ... en hier gaan er 100 naar het huis. Zoals je kan zien, schijnt de zon. Met 15 graden en fluitende vogeltjes (en twee krolse poezen...) begint het al aardig op lente te lijken, heerlijk!

In twee dagen was de klus klaar.
Ziet er mooi uit, he? Jammer dat het verdwijnt achter de plafondplanken...Geen opmerkingen:

Een reactie posten