vrijdag 21 oktober 2016

CETA / TTIP

Er staan twee grote "handelsverdragen" in de steigers om van kracht te gaan; CETA (Canada - Europa) en TTIP (VS - Europa).

In een handelsverdrag staan afspraken om handelsbarrieres weg te nemen. Dat is natuurlijk prima als beide landen daar beter van worden. Maar in CETA en TTIP gaat het nog een flinke stap verder: er is een soort rechtssysteem in opgetuigd, waarin bedrijven mogelijkheden krijgen om claims in te dienen buiten het normale rechtssysteem om, achter gesloten deuren, zonder mogelijkheid tot beroep (ISDS, recentelijk hernoemd tot ICS).

Deze verdragen zijn opgesteld door multinationals. Zij zullen hier enorm van profiteren. Voor de burgers van beide werelddelen wordt het niet beter; langs democratische weg opgestelde wetten (over bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen en dierenwelzijn) kunnen met CETA/TTIP omzeild worden. Met als direct gevolg dat landen met veel regels (zoals Nederland) veel oneerlijke concurrentie gaan ervaren vanuit landen met minder regels (en dus goedkopere produktiemethoden). Bedrijven kunnen overheden grote bedragen claimen als een wetswijziging mogelijk gevolgen heeft voor de winst van het bedrijf.

Canada heeft een vergelijkbaar verdrag met Amerika (NAFTA), en heeft al miljoenen aan claims moeten uitbetalen, en er zijn voor miljarden aan claims open.



Onze vlaggestok stond er maar werkeloos bij; maar heeft 'ie wat te doen!



Zondag met Lubach heeft er vorig jaar een mooie uitzending over gemaakt. Als je hem nog niet hebt gezien: zeker kijken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten