woensdag 17 augustus 2016

Strobalen halen

Vandaag hadden we een "grote dag": de strobalen werden geperst, en we konden ze van het veld halen.
We kwamen mooi op tijd op het veld aan, en daar was Geert al aan het persen. Hoewel; er lagen een tiental balen, twee man bij de pers waar alleen maar los stro uit kwam. Daar was iets niet goed...!

Flip, Bart en Daaf hebben het wachten aangenaam gemaakt...

We hadden onze eigen catering meegenomen.
Compleet met stromend water, comfortabele stoelen en kinder-animatie team.

Bij het afstellen van de baallengte was iets niet goed gegaan; een naald gebroken van het mechanisme dat de touwtjes knoopt. Er is een monteur gekomen die het geheel weer aan de praat heeft gebracht. Peter kon ondertussen een andere trekhaak ophalen voor op de trekker.
Met handschoenen aan was Steef er helemaal klaar voor!
Jammer dat die strobalen zo verrekte zwaar zijn... 

En toen kon het stapelen beginnen. 300 balen op de voorste kar, 200 op de kar er achter. Een strobaal weegt ca. 20 Kg, dus een volle aanhanger weegt zo 5.000Kg of meer... De zon scheen, het was best zwaar werk, maar prachtig om te doen. De eerste balen gooi je makkelijk op de kar, maar de laatste moeten echt met de hooivork, omdat je ze anders niet hoog genoeg krijgt. Geert kon dat heel handig, ik kon er de beweging goed van afkijken.


De kar kon vanwege alle heggen / paaltjes / bomen helaas nergens tot tegen het huis komen. Dat zou heel makkelijk uitladen zijn! We hebben de kar daarom tegen de heg gezet, zodat we bij het uitladen van de grote kar een gedeelte meteen het huis in konden tillen, en gedeeltelijk tegen het huis konden opstapelen. Om morgen de stro-zolder op te werken.


De grote kar met trekker kon naar de volgende klus; en voor ons was het hoog tijd voor het wel-verdiende avondeten. De buurtjes waren er ook, heel gezellig en lekker gegeten. 


De kleine kar moest ook leeg (Geert had hem de volgende dag nodig), en het streven was om deze meteen in het huis te krijgen. Met een prachtig treintje kregen we 4 balen per minuut op zolder zodat we binnen 1.5 uur (inclusief 2 spoedreparaties van de balen-lift) klaar waren. Bart en Erik leegden de kar en vulden de lift, Flip bediende de lift, Marleen en Agnes haalden de balen door het raam en buurman Willem stapelde de balen tot in de nok op zolder. 


Gelukt! Voor donker (de volle maan kwam al wel op) was de kar leeg, en kon deze op het terrein worden gereden voor de overnachting.

Een gezellig biertje na gedane arbeid ter afsluiting van deze bijzondere dag!

1 opmerking: