woensdag 6 oktober 2021

De eerste stook van de kachel met bypass

Toch spannend, de eerste stook van de kachel na een aanpassing. Zou het werken?

Binnen was het 14 graden, buiten een graad of 6 met veel wind. Bij het aansteken van de eerste batch (niet te veel grenen zaagrestjes van de plafond-schroten) kwam het vuur snel op gang. Met het deurtje dicht leek de toevoer van lucht niet heel lekker op gang te komen, maar als ik het deurtje een paar minuten op een kier hield kwam het vuur snel op gang. Daarna kon het deurtje wel dicht. 


De schoorsteen was in no time lekker warm, 40/50 graden. Toen ik de klep van de bypass na een kwartier dicht deed, koelde de schoorsteen direct af. Dat is niet wenselijk, maar de klep kan ook een klein beetje open staan. Dan gaat er deels lucht door de bypass en deels door de schoorsteen onderin het trapje. De schoorsteen blijft dan goed op temperatuur.

Buiten leek er veel rook uit de schoorsteen te komen. Dat was vreemd, want het vuur brandde rookloos. Vanuit een andere hoek bleek het geen rook te zijn, maar stoom die binnen 2 meter van de schoorsteen helemaal oploste. Dat ziet er goed uit! 

De bypass heeft boven verwachting gewerkt. De kachel brandt makkelijk, stevig en stabiel. Het eitje wordt lekker warm, ook onder de zitting. Tot zover project geslaagd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten