donderdag 21 mei 2020

Update pizzaoven

De pizzaoven hebben we 1x gebruikt. De conclusie was dat de warmte toch te snel door de stro-leem naar buiten stroomt. De buitenkant werd namelijk zo warm dat je je hand er niet op kon houden, en de binnenkant was eigenlijk te koud om een pizza snel te kunnen bakken.

Als experiment heb ik een laag houtwol van 5cm over de oven heen gelegd, en bezet met een laag stro-leem. Het pannendak moest er dus af, de nokbalk aangepast, leem er overheen, nok er weer op en de dakvlakken weer in de leem gedrukt. En dat is eigenlijk heel makkelijk gegaan. De leem die op de zachte, verende houtwol rust, ligt er best stevig. Zo stevig, dat het dak daar nu weer op rust.


Na een dag of 3 in de bakkende zon was de buitenkant droog genoeg om de oven uit te proberen. En het werkte heel goed! De buitenkant bleef onder de 50 graden, en de pizza's waren best snel goed gebakken. De volgende dag was de oven van binnen nog warm. Dat betekent dat de oven het prima doet!

Wat een groot nadeel van deze oven is, is dat het aanmaken altijd gepaard gaat met heel veel rook. Want de oven is nog erg koud, vlammen koelen te snel af en gaan roeten. De volgende versie krijgt een vuurkamer onder de oven, eentje van het type rocket stove.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten