maandag 6 januari 2020

Glaslatten (2)

Door Peter
De nieuwe planken die ik laatst gekocht had, waren kletsnat geregend bij de houthandel. Ze hebben het hele weekend vlak onder het plafond in de woonunit gehangen om te drogen: de lucht is daar warm en droog. Ik had een klein plankje gewogen voor het ophangen. Gedurende het weekend bleef ik wegen, en bleek er steeds weer vocht uit te verdampen. Dat betekende dat de planken nog niet droog waren, al voelden ze wel zo.

Vandaag moesten de onder- en bovenlatten gemaakt worden: een dun en een dik profiel. Daarom besloten we eerst een combinatie-plankje te zagen waar deze twee latten in zaten. Na het schaven zaagden we de kleine lat er af en kon Dorus het dikke profiel frezen en ik de andere lat op maat zagen en schaven.


De administratie deed het uitstekend en we kregen alles uit de planken. Helaas bleek het hout nog steeds erg nat, dat was niet goed. Daardoor werden de bewerkingen niet altijd even mooi glad, maar nogal vezelig en ruw. Helaas, het is niet anders...


Eenmaal thuis bleken de latten echt nog te nat om de oliƫn. Ze kunnen morgen dus niet gemonteerd worden. Ik heb de glaszetter gebeld, en de planning kunnen aanpassen: morgen komen ze de binnenkant kitten, en over een week of twee komen ze terug om de glaslatten te plaatsen en de buitenkant te kitten. Dan hebben de latten nog tijd genoeg om te drogen en geschuurd en geolied te worden. Wel jammer, maar het is even niet anders! Maar super fijn dat de glaszetters zo mooi meedenken en samenwerken.


De latjes hangen onder het plafond, want daar is het warm en droog. Nu maar hopen dat ze niet al te erg krom trekken...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten