donderdag 4 april 2019

Over een eend, een kip en een hond

Door Peter
Net naast het drukste plekje van ons terrein (precies tussen de units, de container, het oude- en het nieuwe huis in) heeft een van de loopeendjes haar nest gebouwd. Ze had er zin in, want ze heeft er maar liefst 18 eieren in gelegd! Veel te veel om allemaal warm te kunnen houden. Ik heb er 4 weggehaald. Ze is aan het broeden vanaf ongeveer 29 maart, en dan duurt het 28 dagen voor de eitjes uitkomen. Als alles goed gaat, komen er dus rond 26 april loopeenden-kuikentjes!

18 eieren... last van grootheidswaanzin?Een paar uur per dag zit ze op haar nest, de overige tijd laat ze het netjes afgedekt achter. 

Eitjes keurig verstopt als mama eend even weg gaat.

En als er dan iemand langsloopt, fietst, wandelt, Skidstert, sjouwt, kruit (van kruien, met de kruiwagen hout naar het houthok brengen en zo) dan blaast ze heel afschrikwekkend (not). We lopen er met een boogje omheen om haar toch nog wat rust te geven.
We hebben er na een paar dagen toch maar een dakje overheen gezet om haar wat af te schermen van de buitenwereld. Gelukkig kon het haar niet schelen, ze zit er nog net zo lekker (en waarschijnlijk zelfs lekkerder).Nu de kippenren klaar is, is het mogelijk om achter de units om, vanaf het zandpad achter het weitje, op ons terrein te komen. Er was een kip ontsnapt (er zijn toch nog kleine gaatjes tussen de hekken door...), en een passerende hond vond dat genoeg reden om ons terrein op te sprinten achter de kip aan, helemaal om de units heen, om uiteindelijk naast het eendennest de kip in zijn bek te nemen.

Malte waarschuwde me al, en ik was er best snel bij. Kip uit de hond z'n bek geplukt, en meteen op zoek naar de eigenaar, die gewoon doorgefietst was. Hij vond dat hij er niets aan kon doen, aard van het beestje en zo, en beloofde zijn hond aan de lijn te houden in de buurt van ons huis.

De kip was behoorlijk geplukt en had een paar flinke wonden, maar geen inwendige problemen. In een doos binnen gehouden, en een paar dagen rust. Ze maakt het nu prima! Alle wonden zijn weer droog, en ze eet en poept normaal, legt zelfs gewoon nog eitjes...

Het loopeendje vond deze aanval zo vlak voor haar nest toch iets te heftig, en is een dag van haar nest af geweest. Maar de volgende ochtend ging ze toch weer broeden. We hopen maar dat de eieren er niet van geleden hebben.Spannend!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten