vrijdag 30 juni 2017

Strobaal vuurtest

Door Marleen
In het verleden zijn er al veel vuurtesten gedaan met strobalen. Daaruit bleek dat je, met bepaalde voorschriften, een strobalenhuis heel brandveilig kan maken.
Ondanks alles wat we erover gelezen hadden, vonden we het toch leuk om zelf eens een vuurtest te doen. We waren heel benieuwd hoe een strobaal zou reageren als je hem in de fik steekt.
Goed voorbereid met emmers water, ver weg van andere brandbare dingen, durfden we dit experiment wel aan. Want stro kan flink fikken, dus daar moet je geen geintjes mee uithalen.

Om te beginnen was het al heel lastig om de baal aan het branden te krijgen. We hadden een brandend aanmaakblokje op de strobaal gelegd. Dat liet de omliggende strootjes wel branden, maar die gingen al snel weer uit. Veel vuur kwam er niet, omdat de baal zo strak geperst was dat er geen zuurstof bij kon komen. Met wat lampenolie wilde het beter branden. Zo brandde er na een tijdje een touwtje door, waardoor de baal een stuk losser werd. Op de losse plekken kwam meteen ook veel meer vuur. Na een tijdje blusten we de boel, we hadden wel genoeg gezien.

Toen het vuur uit was, bekeken we de schade binnen in de strobaal. Binnenin nog helemaal onbeschadigd.

Precies zoals verwacht: Een strobaal brandt niet zolang er geen zuurstof bij komt. Smeulen is een groot gevaar, als er eenmaal een smeulende plek in het stro komt (bv. achter een houten aftimmering), dan smeult het langzaam verder. Echt branden doet het dan niet, maar blussen kan je ook niet als het stro weg gewerkt is. En dan brandt je huis toch langzaam af. (Edit: in februari 2018 is een stro-huis in Kampen helemaal afgebrand. We weten niet precies hoe de brand ontstaan is, maar feit was wel dat de brand niet te blussen was)

Wat dus super belangrijk is met een strobalen huis, is dat er nergens zuurstof bij het stro mag komen. Dus overal moet er leem (of kalk) op gesmeerd worden. Geen losse stro, geen holle ruimtes, geen doorgangen door het stro voor bv. ventilatie en elektriciteit zonder deze doorgangen volledig af te smeren met leem. Wij hebben zo het volle vertrouwen dat ons huis heel brandveilig wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten