zaterdag 17 februari 2018

Brand stro-huis Kampen

Door Peter
Eergisteren is in Kampen een grote strobalen-woning volledig afgebrand. Het was het levenswerk van Henk en Janna Schuring. Ze hebben er 5 jaar aan gewerkt, en ze woonden er nu 6 jaar met hun 3 kinderen.
Het is (voor ons) nog niet duidelijk hoe de brand ontstond, maar via-via heb ik al wel wat informatie gekregen. De brand is binnenshuis ontstaan, en het heeft vele uren gesmeuld voordat er echt vlammen kwamen. De brandweer is het niet gelukt het smeulen te stoppen.

De buitenkant van de strobalen zijn in dit huis met leem ingesmeerd, de binnenkant echter niet. Daar is een brandwerende gipsplaat tegen de balen aangeschroefd. Op foto's van het bouwproces zie ik dat er op verschillende plaatsen spotjes en elektriciteitsdozen door deze brandwerende laag heen zitten. Leidingen lopen ook achter deze laag. Hoe brandwerend is zo'n gipsplaat dan nog?

Er wordt nog onderzocht wat er in Kampen precies misgegaan is. Maar onze inschatting is dat als er vuur achter deze brandwerende laag komt (bijvoorbeeld via leidingen, spotjes, dozen) deze wel zuurstof krijgt om te smeulen, maar niet te blussen is.

Van andere strohuizen-branden had ik ook al opgemaakt dat doorvoeren van leidingen vaak plekken zijn waardoor stro in contact met vuur kan komen.

Wij zouden zowiezo al onze strobalen aan twee kanten inlemen, en de leidingen in de leem leggen. Er komen bij ons geen platen tegenaan. Maar nu lijkt het er op dat ook de aansluiting tussen stro en bijvoorbeeld kozijnen (en andere brandbare bouwstoffen die direct in contact staan met de lucht), ingesmeerd moeten worden. Voor de brandwerendheid, maar vooral ook voor de blusbaarheid.Voor ons was de brand behoorlijk schrikken. Ook al houd je je aan de normen (want dat hadden Henk en Janna zeker gedaan), dan kunnen er blijkbaar toch fouten gemaakt worden die niemand had voorzien. Met alle gevolgen van dien. We hopen hier van te leren, en we hopen ook dat strobouw niet een negatief imago krijgt. Maar vooral: we wensen Henk, Janna en hun kinderen heel veel sterkte!

1 opmerking: