Vlierbloemencider / vlierbier / vlierbloemenchampagne

Ingrediƫnten:

  • 15 schermen
  • 650 gram suiker
  • 2 biologische citroenen
  • 2 eetlepels witte wijnazijn of appelciderazijn
  • in totaal 4,5 liter water

 

Bereiding:

Dag 1:
  • Pluk de bloemen, doe ze in een zak en leg deze een nacht weg (of langer, als je merkt dat de bloemetjes nog niet goed loslaten)
  • Kook 2 liter water, en laat daar de suiker in oplossen. Daarna laten afkoelen.


Dag 2:
  • Haal de bloemetjes van de steeltjes, dit gaat goed met een vork.
  • Doe deze in een grote pan en voeg het suikerwater, 2,5 liter koud water, de in plakjes gesneden citroenen en azijn toe.
  • Deksel op de pan, en 1 tot 2 dagen laten trekken op een donkere, koele plek.



Dag 4:
  • Schep de vlierbloesem en citroen uit het brouwsel (even uitknijpen) en zeef het sap door een schone theedoek.
  • Giet de vlierbloemencider in steriele beugelflessen, niet te vol.



    Let op:
    • De vlierbloemencider is minstens een half jaar te bewaren, maar misschien ook wel een jaar. Gewoon even proeven.. Het spul zal niet echt bederven, maar na verloop van tijd zal het iets bitterder worden. 
    • De vlierbloemencider blijft wekenlang doorgisten in de flessen. Na verloop van tijd kan er zoveel druk op de flesjes komen te staan, dat deze kunnen ontploffen! Als je merkt dat er veel druk op staat, kan je voorzichtig wat druk laten ontsnappen uit alle flessen. Gebruik stevige beugelflesjes van bv. Grollsch.
    • Vlierbloemencider maakt alcohol door de natuurlijke gist die op de bloemen zit. Gebruik biologische citroenen, want gewone citroenen zijn bespoten, waardoor het kan gebeuren dat de gist het niet overleeft.
    • Etiketten kun je printen op gewoon papier, en vastplakken met melk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten