vrijdag 18 april 2025

Granaatscherven

We hadden aan de buitenkant van het oude huis de schade gezien van granaatscherven; verschillende stenen waren beschadigd. Maar bij het uitzoeken van het dakbeschot bleek dat ook daar veel schade door granaatscherven te zijn. 

 
We hadden deze rare houten reparaties wel eerder gezien, maar nu konden we ook de achterkant van dat plekje bekijken. Dat zat namelijk altijd verstopt achter de isolatie onder de pannen.

 
Een gat, dwars door het hout. Van een granaatscherf? Ik ging er op letten en kwam de een na de andere plek tegen. En soms, zoals hier op het middelste plankje, zat de scherf nog in het hout.


Ook in de balken zitten deze sporen. Het huis was flink geraakt in de tijd!


zondag 13 april 2025

Opruimen container

Door de langdurige drukte met de voorbereidingen van de sloop van het oude huis had opruimen niet de hoogste prioriteit. Gelukkig heb ik veel hamers, maar op een gegeven moment zijn ook die op. Tja, dan moet er een keer echt opgeruimd worden! 


Veel kratten en dozen waren eenvoudig op te ruimen. Daarin lagen bijvoorbeeld hamers en tangen. Maar er waren ook lastiger kratten met veel verschillende en minder duidelijke dingen. Bewaren? En waar dan...? Het was een lange dag, maar nu is er weer ruimte en zijn spullen weer vindbaar.

vrijdag 11 april 2025

Begin aanleg nieuwe groentetuin

Omdat het al zo lang droog is, is rieken in de groentetuin erg goed te doen. Het zand valt eenvoudig van de wortels af. Daarom zijn we begonnen met het voorbereiden van de aanleg van de nieuwe groentetuin. Alle zooi uit de oude groentetuin: zeil, folie en gaas, allemaal ingegraven om onkruid en konijnen tegen te houden mocht weer uitgegraven worden.

Tussen de sloot en de oude groentetuin hadden we een wal gemaakt van graszoden en snoeiafval. Daar deed het onkruid het natuurlijk goed op! Deze wal gaat weg.

De Skidster, nog steeds niet helemaal lekker lopend, riekt de droge poeder makkelijk uit en we kunnen de meeste wortels er zo uit harken.


Zou een zeef helpen om echt alle wortels er uit te halen? We gaan het uitzoeken en stoppen even met rieken.

Time lapse sloop oude huis

Een tijd terug hebben we de Pi verzet om de sloop van het huis te volgen. Helaas verliep dat niet zonder problemen.

Tijdens de sloop van het oude huis kwamen we er al achter dat de stroomkabel van de Pi los was, dus dat net die belangrijke dag er niet op stond. Maar omdat de Pi geen verbinding kan maken met het wifi netwerk weet 'ie niet hoe laat het is, en zelfs niet welke dag. We waren dus benieuwd of er wel foto's overdag gemaakt werden...

Het viel uiteindelijk best mee; de meeste dagen waren er foto's in de middag gemaakt. Maar natuurlijk niet op de 17e, de dag van de sloopt...

Hier een serietje foto's met steeds een week er tussen.

De struiken houden het zicht een beetje tegen. Het huis is hier nog redelijk compleet. 


Hier zijn de struiken verplaatst en kan je het huis beter zien. De dakpannen zijn er al af.


Ook de panlatten zijn er af, evenals de ramen en losse kozijnen. Er had iemand uit het dorp oude stenen nodig voor een verbouwing van een boerderij uit dezelfde tijd. Hij heeft de schoorsteen en de bovenste muurstenen er afgehaald en meegenomen. 

Toen was het huis opeens weg...! Hier wordt de container neergezet om het geschilderde hout in te doen.

 

Het is een week later een heel stuk droger, en de houtstapel heeft een andere vorm gekregen. Elke dag werk ik een uurtje verder met het uitsorteren en wegdoen van het hout. Naast de vlaggenmast staan al weer wat struiken.

De container kan al bijna weg. De struiken lopen al uit.


En toen was het bijna leeg daar!

 

woensdag 9 april 2025

Sloophout uitgezocht en afgevoerd

Vanwege de grote hoeveelheid geverfd hout dat uit het oude huis kwam hebben we toch een container laten zetten om dat te kunnen afvoeren. Het niet-geverfde hout blijft hier, voor het kampvuur en de houtkachel.

Elke avond een half uurtje hout losmaken, sorteren en in de container doen. Netjes stapelen, want er moet een berg in (letterlijk)! 


Uiteindelijk was de container helemaal vol, dus het netjes stapelen was zeker niet overbodig!

En daar ging het geverfde hout weg! Opgeruimd staat netjes. Nu nog wel de berg met ongeverfd hout zagen, een hele uitdaging met al die spijkers. 

Over spijkers gesproken; het hele terrein daar lag vol met losse spijkers. Door met de magneet te wandelen zijn veruit de meeste nu 'gevangen'. 




dinsdag 8 april 2025

IBC-vaten voor het watergeven

We hadden een maandje geleden alweer 16 IBC-vaten besteld via Marktplaats. De leverancier was wat makkelijk met het verzetten van de leverdatum, terwijl wij de vaten al veel vroeger nodig hadden dan tevoren gedacht. Maar nu werden ze eindelijk gebracht. 

Ze bleken veel meer inhoud te hebben dan ons was verteld. Het 'bodempje saus' bleek zo'n 60 liter per vat te zijn. We zitten nu dus opgescheept met een halve kuub chilisaus-met-ketjab (1 vat bevatte namelijk ketjap). Het er uit krijgen van deze drab was nog best wat werk!

Van twee schragen heb ik een soort tafel gemaakt waar de vaten schuin in staan. Lekker leeg laten lopen in een kuip of emmers, dan een aantal keer met de hogedrukspuit schoonspuiten en weg laten lopen. We moeten nog verzinnen wat we met de saus aan moeten, tja! 

5 van deze vaten moesten aan de zijkant, zo laag mogelijk, een leiding-doorvoer krijgen. Hiervoor moest er een gat in de tank geboord en dan de doorvoer vastschroeven, met de moer... aan de binnenkant. Daar kom je niet zomaar bij!

 
Om dat voor elkaar te krijgen heb ik uiteindelijk een soort lange steeksleutel gebogen, en met ons tweetjes kregen we zo de moer vast. O, en om de moer daar te krijgen...


Elke keer als er een tank klaar was ging 'ie naar het voedselbos, meestal met nog een kar hout. We pompen dat vat vol met grondwater (overdag) zodat we 's avonds vanuit zo'n vat een deel van het voedselbos van water kunnen voorzien. 


Tot nu toe zien de planten er nog prima uit, laten we hopen dat de regen snel valt!

maandag 7 april 2025

Geente bomen verplant

Mede omdat we de groentetuin aan het veranderen zijn, en 50 geente bomen in de volle grond van de groentetuin staan hebben we de appel- en perenbomen in het voedselbos geplant. 


Hier een foto van een ent, een jaar later. Bij Marleens wijsvinger kun je een schuin bruin streepje zien. Dat is de ent, een stukje hout van ca 10cm dat op de wortelstok (links) is vastgezet. Uit dat stukje van 10cm is een loot gegroeid (rechts) en dat gaat straks de kroon van de boom worden. 

Niet alle enten zijn gelukt, sommigen zijn losgekomen. Alle boompjes die het goed hebben gedaan staan in het voedselbos, aangevuld met een aantal bomen die in potjes stonden.


zondag 6 april 2025

Frambozen en wijnbessen

Ook de frambozen en wijnbessen moesten uit de oude groentetuin. Ze waren er, net als de bessen, zo uitgestoken. Vanwege de kale wortels moesten ze meteen de grond in, en daarvoor moest er eerst een rek gebouwd waartegen ze konden groeien. 

We hadden nog palen van een kersenkweker. Gaatje boren met de grondboor en verder de grond in rammen met een palenrammer (zo heet 'ie echt...!). Wie klein is moet groot zijn ;-)

Tussen de palen snel de planten gezet zodat de wortels niet verder konden uitdrogen. Water er bij en meteen blad er omheen om ze te beschermen tegen de gure, droge oostenwind. 


Een paar dagen later met panlatten van het oude huis de liggers vastgeschroefd (na daar eerst de spijkers uitgeschoten te hebben). Marleen heeft de planten ertegen aangebonden.


Nu nog geregeld water geven zodat ze snel kunnen aangroeien!


vrijdag 4 april 2025

Bessen uit de groentetuin

De bessen die naast de oude groentetuin stonden mochten naar het voedselbos. Omdat de grond kurkdroog was konden we de struiken zo uit de grond halen.


De kluiten konden daarom ook makkelijk schoongemaakt: winde en brandnetels er uit trekken. Bomen vinden verplanten met kale wortels niet heel fijn, maar soit. Het moet maar even zo....

Met de Skidster groef ik een kuil in het gras in een lijn vanaf het midden van het grote veld.

Kar voor kar reden we naar het voedselbos om een aantal rijen bessen te planten: rode, zwarte, josta en kruis.



Samen met de bosbessen hebben we een enorme hoeveelheid bessenplanten staan. Misschien moet er een vriezer bij in de zomer, haha! 

donderdag 27 maart 2025

Nog meer planten!

Er kwam nog een vrachtje boompjes en struiken binnen, samen met Eveline hebben we de hele rand langs de Veghelsedijk volgezet.


Ook gaan we de grotere bessenstruiken uit de groentetuin naar het voedselbos verzetten.

Omdat we nog geen tijd hebben om de oude groentetuin om te toveren in een (grotere) nieuwe groentetuin, maar de aardappels en uien moeten wel de grond in. In het voedselbos dan maar? Met de Skidster en frees een flink stuk grond geschikt gemaakt voor aardappels en uien.

Terwijl Marleen en ik resp. aardappels en uien aan het poten zijn zoekt Steef nog een keer het middenveld door. Kogels, munitie en weer een paar muntjes. Mooie buit!

Moesje is op zo'n dag altijd in de buurt....


Het is mooi weer, maar kurk en kurk droog. Het gaat nog wel even duren eer er weer regen valt, helaas. Maar ja, je kan er ondanks dat natuurlijk wel van genieten :-)

maandag 24 maart 2025

Pad en veld in het voedselbos glad maken

Het grote ronde pad en de cirkelvormige weide zijn door Pieter gemaaid en gefreesd. Daardoor is de grond heel zacht geworden, veel te zacht om er op te lopen. Je zakt gewoon 5cm de grond in. 

Om deze stukken mooi vlak te maken moest ik alles eerst 'aanstampen'. Dat was een klus voor de Skidster.

 

Door steeds vlak naast het vorige spoor te rijden drukt de Skidster alles wel zo'n beetje aan. Dat geeft mooie patronen! De bocht wordt echter steeds korter, dus ben ik na verloop van tijd in rechte lijnen langs het midden gereden. 

Nadat alles was aangedrukt heb ik een pallet met drie stoeptegels er op over het pad getrokken om te vlakken. De vele graspollen maakte dat wat lastig, maar door deze weg te harken ontstond er een mooi vlak pad. Nu nog even wachten op een wisselvallige week om gras te zaaien: het is nog steeds kurkdroog!


 


Bessen planten

Afgelopen zomer hebben we een hele aanhanger vol potten met bessenplantjes opgehaald uit Heeswijk-Dinther. Deze zouden weggegooid worden omdat er een kweker failliet was, maar omdat dat zonde was heeft Manon Ossevoort het hele zaakje in een vrachtwagen laten laden en naar Brabant laten vervoeren. Ze zijn verdeeld (tegen transportkosten) onder de lokale voedselbossers waar we veel contact mee hebben. 

Zo kwamen ze indertijd op ons terrein aan.


We hebben ze toen ingekuild, en ze hebben het die zomer maar heel matig gedaan...

Ze begonnen nu toch uit te lopen, dus we zijn ze in het voedselbos gaan planten. Niet alleen de kleintjes uit Heeswijk, maar ook de grote bosbessenstruiken die al enige tijd in de groentetuin staan. 


Met roze wol hebben we de lijnen uitgezet waarlangs de struikjes moeten komen te staan.

 

Met de benzine-gatenboor maken we gaten in de harde grond om het planten snel en makkelijk uit te voeren. Helaas raken we nogal wat zand 'kwijt' omdat dat wordt weggeslingerd. Met een oude plantenpot waar ik de bodem uit heb gezaagd blijft het wel in de buurt. 


Plantje in het gat en dichtgooien maar! De grondboor maakt het zand meteen lekker los, zodat het goed tussen de wortels kan rollen.


De bladeren hebben hier al heel goed werk gedaan. Het gras dat onder het blad is terecht gekomen is al aardig aan het verteren, dus de grondboor gaat daar heel makkelijk doorheen. Op plekken waar geen blad lag was het gras taai en maakte dat het boren heel lastig was. Op die plaatsen was de bodem ook veel droger.

 

donderdag 20 maart 2025

Bomen planten

De bomen die we twee weken geleden hebben laten uitgraven, staan al die tijd in de schrale, droge oostenwind. Ze moesten dus snel de grond in. We hebben een vrachtwagen zand laten komen om de gaten weer op te vullen en rieken stukje voor stukje uit om de bestaande grond schoon te maken. 

 
Er zijn een paar bomen blijven staan: de grote noot, een toverhazelaar en een nachi-peer. De rest er om heen is allemaal weg...


De mooiste bomen / struiken gaan weer terug. De skidster, hoewel wat mankementjes zoals een lekkende hydrauliekslang en olie in de luchtinlaat, doet goed werk met het rieken, graven van plantgaten en het verplaatsen van de bomen. Er staan er al een flink aantal. 

Ook in het voedselbos zijn we aan het planten. Pieter kwam de paden en wei in het midden van het voedselbos maaien en fresen zodat we deze stukken kunnen inzaaien. Ook weten we nu beter waar we het wortelgoed kunnen planten. 

Er bleken nog twee waterslangen te liggen op dit stukje bos, dat zijn er nu een heleboel meer, korte stukjes wel te verstaan... 

Het fresen was nodig om de bulten en kuilen glad te trekken. Het was anders niet te maaien. Nu nog even glad natrekken en dan kan er ingezaaid. 

De laatste partijtjes wortelgoed hebben we in de noordwesthoek geplant: esdoorn, berk, kastanje en cornus. We zijn benieuwd of er nog andere bomen / struiken tussen stonden...


De nieuwe aanplant krijgt al water, ook al zitten ze nog niet in blad. Het is zo warm en droog...

woensdag 19 maart 2025

Hout uitzoeken

De bult met hout bleek na de sloop wel erg groot... De volgende dag een container laten zetten zodat we het geverfde hout hierin kunnen gooien en het onbehandelde of bruikbare hout kunnen hergebruiken.

 
Steef heeft al een beginnetje gemaakt. We zullen de container netjes vol moeten stapelen om te zorgen dat alles er in past.


Elke dag stoppen er fietsers om naar het huis te kijken. We krijgen complimenten, 'ik fiets hier elke dag langs, ik wist niet dat er zo'n mooi huis achter stond!', of we horen nog net iemand tegen de ander zeggen 'wat een puinhoop is het hier'. 

Ze hebben nog gelijk ook...!