maandag 8 mei 2017

Stro zagen

Door Peter
De strobalen zijn door het aanpersen met de krik behoorlijk naar boven gedrukt. Zo veel, dat ze op sommige plaatsen wel 8 cm uitsteken boven de dakconstructie. Oplossing: balken 4cm ophogen met hout, en de strobalen die nog verder uitsteken afzagen. Met de kettingzaag...

De kettingzaag vond het stro niet heel leuk om mee te werken: ik moest om de haverklap de ketting spannen (die lubberde steeds verder uit), en het blad is aan de onderkant wat verf kwijt. Maar het werd wel mooi!
Het werd wel mooi, maar dat is op deze foto helaas niet zo goed te zien....

Het weer werkte niet zo goed mee. Geregeld flinke motregen, dus een paar keer het zeil er over. Aan het begin van de middag werd het droger, en een uurtje later brak de zon door. En was het stro meteen kurkdroog.
Zeil over het strodak, en op de achtergrond zie je het keurig dichtgemaakte gat in het dak van het oude huis.De kippen vinden de restjes stro erg interessant; er zitten veel tarwekorrels tussen. Het eten dat ze van ons krijgen vinden ze kennelijk niet genoeg ;-)

Morgen worden de balen ingeleemd aan de bovenkant, en moet de leem ook meteen drogen. Ik hoop dat dat lukt! Woensdag komt Bart helpen de platen op het dak te leggen, en dan kan donderdag de EPDM er op. Voor de regen van donderdag-avond...Strakke planning!

2 opmerkingen:

  1. Steken de strobalen aan de onderkant ook uit? En/of hebben ze de latjes aldaar onder spanning gezet?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee en nee. De stevige balkjes aan de onderkant hebben de druk aan de onderkant makkelijk gehouden. En de strobalen hadden vrije ruimte aan de bovenkant, zodat het alleen naar boven ging.

    BeantwoordenVerwijderen