High tech

De tegenhanger van “low tech” is “high tech”. Heel veel “duurzame” oplossingen die in de media geprezen worden, zijn vanwege het hoge technische gehalte eigenlijk niet duurzaam.

PV-panelen (zonnecellen) kosten veel energie om ze te maken. Deze totale hoeveelheid energie die de panelen tijdens hun hele leven produceren, is ongeveer 6x de hoeveelheid om ze te maken. Daarbij zijn geavanceerder machines nodig om (steeds schaarse wordende) grondstoffen te verwerken. Transport uit China. Een omvormer maakt de spanning die van de panelen af komt geschikt om aan het electriciteits-netwerk toe te voegen. De hoeveelheid energie die deze panelen leveren, is groot in de zomer (wanneer je maar weinig energie nodig hebt), terwijl in de winter (als er veel energie nodig is) de opbrengst laag is.

Warmtepompen zijn grote, omgekeerde koelkasten. Ze koelen grote hoeveelheden water een klein beetje af, om een kleine hoeveelheid water behoorlijk op te warmen. De grap is dat je maar heel weinig energie nodig hebt om heel veel energie in het te verwarmen water te “pompen”: met 1 kWh stroom kun je het water wel 5 kWh verwarmen! Maar…. met een warmtepomp ga je je huis verwarmen op stroom. Juist in de winter is er weinig (groene) stroom, dus reken maar dat je huis op kolen verwarmd wordt. Daarbij is ons electriciteitsnetwerk niet berekend op een ver-vijf-voudiging van huishoudelijk stroomgebruik. Er moeten wellicht hoogspanningsleidingen bij komen. De onderdelen van een warmtepomp zijn niet zelf te repareren. Afhankelijkheden van onderdelen, specialistische reparaties en vooral stroom zijn minder duurzaam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten