zondag 7 mei 2017

De strobalen liggen op het lage dak

Door Peter
Vandaag zijn we verder gegaan met het leggen van de strobalen. Ruben is een half dagje langer gebleven, Sonja, Kjeld en hun buurman Marco kwamen ook helpen. Het is allemaal snel gegaan: om 3 uur lagen de balen er in.


De onderkant van de baal smeerden we met de hand heel zorgvuldig in met leem: dat scheelt later veel werk als we het plafond gaan stuccen. Ik had een strook DPC-folie aan de balk geniet tegen lucht- en vochtlekken. Voordat we de baal op z'n plek legden, smeerden we eerst een worst leem op deze folie, zodat de folie makkelijk aan de baal hecht.


Eerst insmeren, en dan met de gesmeerde kant naar beneden de baal op z'n plek leggen.

Als er 4 balen op hun plek lagen, schroefden we de potkrik vast om de balen aan te drukken. Daardoor kwamen ze goed tegen elkaar te liggen.


Elke 4 balen met de potkrik aan duwen (frame gemaakt) en fixeren met een lat, hoekje en spijkers.
Helaas werden ze daardoor wel naar boven gedrukt, en lagen ze dus te hoog: sommigen steken wel meer dan 4cm boven de balken uit. We hebben ontdekt dat als je de balen niet heel vast aandrukt, dat ze best in vorm te masseren zijn. Maar sommige balen zitten zo strak geperst dat dat niet meer lukt. Morgen ga ik de balken verhogen, en de balen verlagen (met de kettingzaag) om er voor te zorgen dat de folie en luchtspouw die erboven komen voldoende ruimte hebben. En voor het hoge dak gaan we dat anders aanpakken...

Sonja en Marleen vulden alle (onzichtbare) gaten in de hoeken tussen de strobalen. Een heel gefrot met plukken losse stro en de achterkant van een hamer.



De kinderen vermaakten zich prima in de stapel strobalen; er zijn twee doorgangen van het dak-gat naar de trap. Vooral Steef en Thijs hebben daar uren doorgebracht.




Aan het eind van de dag ziet de bovenkant van het dak er zo uit.
En de onderkant zo...
Alleen de achterste paar balen hebben we netjes afgesmeerd, de rest doen we als we meer tijd hebben. Dat is veeel werk!

 De weersvoorspellingen zijn droog tot en met woensdag, dus het zou mooi zijn als de EPDM-folie dan op het dak ligt. De dakplaten zijn er pas dinsdagmiddag, dus dat wordt dan even aanpoten. Daarmee heb ik morgen de tijd om de balken te verhogen, het stro te verlagen. Ook moet de hele bovenkant van de strobalen nog worden ingesmeerd met leem. Ook nog een behoorlijke klus...!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten