vrijdag 5 mei 2017

Gat in het dak

Ruben was net terug van vakantie, maar hij stond vanmorgen vroeg al bij ons op de stoep om drie dagen te komen helpen. De eerste klus was het maken van een gat in het dak van het oude huis. De strobalen liggen daar op zolder opgeslagen. We gaan de strobalen door dit gat uit de zolder halen, dan hoeven ze niet helemaal de trap af!

Dakpannen eraf, en met de kettingzaag een gat in het dakbeschot zagen.
Het dakbeschot was bijna helemaal opgegeten door verschillende soorten hout-eters: een grote stofbende...!

Het tweede klusje was het maken van een brug. Hierover kunnen we morgen de strobalen van het oude naar het nieuwe huis brengen, zonder ze naar beneden en weer naar boven te moeten sjouwen. Twee schragen boven elkaar (vastgezet met tieraps en spanbanden) en de rolsteiger zonder wielen tegen het oude huis aan. Het gat is voorbereid om dicht te maken met twee polyester dakplaten. 


Er staat nu een badkuip halverwege op deze brug. Daarin gaan we de strobalen dippen zodat er een beschermend laagje leem op komt. (edit: later ontdekten we dat dat niet fijn werkt, dus smeerden we de balen met de hand in vlak voordat ze op hun plek gelegd werden.)

Terwijl ik met de leem-voorbereidingen bezig was heeft Ruben de DPC-folies vastgezet. Deze folies moeten zorgen voor een goede damprem ter bescherming van de strobalen.

Daaf vond dat ge-niet wel leuk, en kwam uit zichzelf meehelpen. 


Er moeten nog een paar latjes gemaakt worden, en een paar plankjes vastgeschroefd en dan kunnen de eerste balen er in. Dat gaat morgen gebeuren: behalve Ruben komen Bart en Jacques ook meehelpen.

Een telefoontje van de leverancier van de dakplaten: donderdagochtend worden ze geleverd. Dat is veel te laat; ik wil er maandag aan beginnen. Nu zijn ze dinsdag al wel in den Bosch, dus ik ga ze waarschijnlijk zelf ophalen.

1 opmerking: