zaterdag 6 mei 2017

Eerste strobalen

Vandaag hebben we de eerste strobalen geplaatst!

Dit is hem. De eerste baal!
Stapje voor stapje werd het goed plaatsen van de balen verder uitgewerkt: wel of niet dippen in leem, wel of niet smeren. Aan twee kanten smeren of alleen aan de onderkant. Wel of niet aandrukken met een potkrik, en dan wel of niet fixeren. Het gevolg: steeds sneller plaatsen en steeds strakkere balen. 

Broer en zus samen op de steiger om de onderkant af te smeren
Wat later op de middag lag een kwart van de balen in het dak. Hmm, dat viel toch wel tegen. Maar omdat de routine er steeds beter in kwam, en Bart en Ruben nog geen honger hadden, zijn we tot half 8 door gegaan en daarmee precies op de helft gekomen.


Elke 4 balen met de potkrik aan duwen (frame gemaakt) en fixeren met een lat, hoekje en spijkers.


De balen komen meer boven de balken uit dan ik had gehoopt. Dat kan ik oplossen door op de balken een wat dikkere lat te schroeven, daar komen we dus wel uit.

Hier de leemfabriek: in oude badkuipen liggen voorraden leem te weken, of gemixt te wachten op gebruik. We hebben van verschillende plekken verschillende restjes leem.
 

Ondertussen is Spinnie aan het bevallen: ze heeft nu 1 kitten geworpen, maar deze leefde niet. Vannacht zal de rest wel komen; hopen dat die beter gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten