dinsdag 9 mei 2017

Leem op het dak

Door Peter
Om het stro te beschermen tegen vocht (waar dat ook vandaan mag komen...), brand en ongedierte hebben we vandaag de bovenkant van de balen met leem ingesmeerd. 

Als eerste harkten we het losse stro van gisteren van het dak af. Dat was heel apart; het is nog maar begin mei, maar het voelde als een zomerse dag op een tarweakker...

Een zomers klusje terwijl het nog lente is...

Buurvrouw Annemiek kwam de hele dag meehelpen met leem smeren.
 's Middags een picknick op de "tarweakker met uitzicht"
Vooraan zie je dat ik de balken aan het ophogen ben.
We zijn begonnen met het stuk dat morgen als eerste met platen bekleed gaat worden, zodat dat helemaal droog is. Aan het eind van de dag was te zien dat dat gelukt was: de strook langs de bovenverdieping is al bijna helemaal droog en hard.

De bovenste strook is al mooi opgedroogd. Ook zie je links het gat voor een dakraam.
De leem ging met emmers naar boven. In het begin met de Skidster, later toch maar gewoon met de trap. Terwijl Marleen en Annemiek aan het smeren waren, vulde ik de emmers en bouwde voorraadjes op om tussendoor nog latten te schroeven, nieuwe leem aan te maken, stro weg te scheppen etc.

De bedoeling was om vandaag de platen op te halen in Den Bosch, maar dat is niet gelukt. Morgen dus. Dat betekent dat het platen leggen waarschijnlijk morgen niet af komt, en de regen van donderdag-avond komt wel steeds dichterbij. De wens om donderdagmiddag klaar te zijn met de EPDM is groot, maar de druk die dat oplevert helaas ook. Misschien is het beter om gewoon rustig door te werken en, als het niet af komt, het dak met zeilen te beschermen om op een andere droge dag de EPDM te lijmen. Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Toch..?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten