donderdag 25 mei 2017

Stro in het hoge dak

Door Peter
Door de perikelen met de bouwlift was ik nog lang niet klaar met de voorbereidingen voor het plaatsen van de strobalen. Dus vandaag vroeg opgestaan, want Ferry en Ludo zouden 's ochtends al komen. Ik moest nog leem mengen, schoren plaatsen, de laatste plafondlatjes-beugeltjes vastschroeven, folie in de hoeken nieten, etc. Niet gelukt natuurlijk...

Terwijl ik steeds probeerde Ferry en Ludo voor te blijven (niet gelukt natuurlijk) kwamen de eerste balen gestaag het dak op. Met de bouwlift, die het fantastisch deed. Maar ook een mooi glijbaantje om de strobalen van de zolder uit het oude huis te halen.


Ludo pakt een strobaal van de bouwlift
De leem moet eigenlijk een dag (of liever meerdere dagen) in water liggen zodat de klonten zich vol water kunnen zuigen en uit elkaar vallen. Helaas was daar geen tijd voor, maar geregeld met de menger er door helpt natuurlijk ook. Met de Skidster is het sjouwwerk een stuk eenvoudiger: de oude badkuipen staan op pallets geschroefd. Van de leemberg naar de waterput, en dan door naar de bouwlift is zo gedaan.


Ferry kreeg thuis familie op bezoek, dus die vertrok aan het eind van de ochtend. Jan belde op dat moment of er nog iets te doen was; 20 minuten later stond hij leem in de strobalen te smeren. Lekker in de schaduw: de lift staat op een prima plek!

Leem erop en hop, meteen door naar boven!
De geleemde kant van de balen komen aan de onderkant. Dat scheelt later, bij het afwerken aan de binnenkant, een hoop geklieder boven je hoofd.


Aan het eind van de dag waren er 4,5 banen gevuld: zo'n 50 strobalen. 2x meer dan ik had gehoopt. De achterstand hebben we dus ruimschoots weer ingehaald. Ludo, Ferry en Jan, bedankt voor jullie hulp! En Bart ook, voor nog wat klusjes in de groentetuin. Het was een hele productieve en gezellige dag! (en warm ook...)

Foto vanaf de bouwlift

Geen opmerkingen:

Een reactie posten