zondag 26 augustus 2018

Leemstuc-hulp

De afgelopen dagen kwamen John en Nico hier bivakkeren om mee te helpen met het leemstuccen. Behalve heel fijne hulp hebben we ook gezellige en inspirerende avonden gehad.En een volle camping: de camper van Nico staat er nog niet eens op...

Camping Groene Plak
 Het weer is (eindelijk, voor de natuur!) omgeslagen: geen onbezorgde droge dagen. We moeten nu echt rekening houden met het weer voordat we gaan stuccen: een natte muur kan geen directe regen-inslag hebben. Voor zaterdag is er veel regen voorspeld, met westen wind. Dat betekende voor ons zodanig stuccen dat de westmuur vrijdag droog moest zijn, en aan de oostkant maakte het niet uit.

We beginnen dus aan de westkant: het vullen van de diepste gaten en kuilen. Doordat daarmee meteen de houten panelen achter de leem verdwenen, kreeg het huis meteen een heel ander aanzicht.

Het was lekker weer: zon maar niet te veel, warm maar niet te warm, en een heerlijk windje. We besloten de zuidmuur ook te doen: onder deze omstandigheden zou die zaterdag (zo bleek inderdaad) wel droog zijn.

De bak met leem op een stapel pallets om ergonomisch leem te scheppen
's Avonds kon het kampvuur sinds lang weer aan. Gezellig!


Donderdagmiddag en vrijdag hebben we aan de oostkant gewerkt. Anette (de vrouw van John) heeft de aansluiting muur/dak van heidemat voorzien (en deels gestucced), en John en Nico hebben heel veel badkuipen met leem op de muur gesmeerd. Later op de dak kwam Jan nog helpen: die heeft zijn hobby ontdekt!


Omdat de omgeslagen folie op een aantal plaatsen het regenwater juist tegen de muur liet stromen heb ik de folie op deze plaatsen anders vastgemaakt: een plankje er achter, naar beneden laten hangen en vastnieten. Dat bleek zaterdag goed te werken: de muren zijn mooi droog gebleven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten