dinsdag 22 mei 2018

Muur vullen met losse stro

Door Peter
Een experiment. Er zijn heel veel plaatsen in de muur waar geen hele strobaal in past. Als dat maar kleine gaten zijn, dan is dat prima met losse stro te vullen. Maar als het een grotere ruimte is, en aan twee kanten open, wat dan?


Naast de voordeur is zo'n plek: een hoek met aan de ene kant het deurkozijn, haaks daarop een raamkozijn met een balk in de hoek, en verder twee open vlakken.
Bij wijze van experiment heb ik dit gevuld met losse stro. Steeds een hand-vol er op, verdelen, volgende handje verdelen etc.


Dat ging best aardig! Na een meter vond ik het tijd voor een persing. Met de potkrik duwde ik de twee fixeer-latjes naar beneden en schroefde ze vast. De stapel is 22cm ingedrukt, 20% dus. Maar het wordt lekker stevig! Ik heb dus de hele muur zo afgemaakt, met in totaal 3x persen. 


Na het fixeren glad-scheren. Er bleef een mooie, vlakke vaste stro-structuur over. Net echt!


Daarna stuccen. Doordat de vezels voornamelijk naar buiten gericht lagen bleef de stuc goed hangen. Dit gaat dus heel goed, wat betekent dat alle andere gaten op deze manier gevuld kunnen worden. Een goede besteding voor de vele kuubs losse stro die nog op zolder ligt...

2 opmerkingen:

  1. Hallo! Wij zoeken momenteel ook een oplossing voor het vullen van kolommen. Heb je eventueel een foto van de fixeerlatjes?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij de eethoek is dezelfde constructie gebruikt, en daar zie je de latjes wel zitten (met nog een triplex plaatje er onder)
    http://onsecohuis.blogspot.com/2018/06/deur-bij-de-eethoek.html

    BeantwoordenVerwijderen