maandag 7 mei 2018

Stroomtekort

Even een gek berichtje van Teletekst:


Helga van de Leur (RTL-weervrouw) reageert terecht:
Regen en (te) weinig wind... dus massaal de verlichting aan. En dat levert al een stroomtekort?! Oef... Dat wordt wat als we alles (inclusief warmtevraag) elektrificeren (bijv met warmtepomp). Maak de borst maar nat... 
Helga heeft groot gelijk met deze kritiek. Als we al onze energiebehoeften op 1 manier gaan vervullen (elektriciteit), dan maakt de maatschappij zich enorm afhankelijk. Er hoeft ook maar iets met het stroomnet te gebeuren, en dan doet gelijk niets het meer...

Nog los van deze afhankelijkheid is een massale, overhaaste omschakeling naar stroom geen verstandig beleid. Omdat de vraag naar stroom in de winter dan enorm groot gaat worden, heb je een veel grotere fossiele installatie nodig dan we nu hebben. Want behalve het stroomverbruik van nu komt daar alle energie die bij, die normaal gesproken door het verbranden van aardgas vrij komt. Ik heb geen getallen, maar dat is veel, heel veel. Ons elektriciteitsnet gaat dat niet trekken.

In de zomer staan deze installaties stil, of (nog on-economischer) stand-by (zon- en windenergie blijft wispelturig). Want er moet altijd voldoende elektriciteit beschikbaar zijn. En dat allemaal, omdat we voor particulieren (en de meeste bedrijven) 1x per jaar een stroomprijs afspreken. Dus voor de producent van stroom fluctueert de kostprijs van stroom met de minuut; de gebruiker echter betaalt op elk moment van de dag even veel per KWh.

Onze 24-uurs-maatschappij is het niet gewend, maar het zou heel logisch zijn om ook het gebruik van stroom per minuut, of evt per half uur te laten variƫren. Zet de grote stroomverbruikers pas aan als het aanbod groot is (en dus de prijs laag), en wees spaarzaam op piek-uren. Goed voor je portemonnee, maar ook heel goed voor de electriciteits-producent.

Laten we dat eerst regelen, voordat we iedereen aan de warmtepomp "helpen"...

PS: saillant detail: consumenten vragen slechts 40% van al het aardgasverbruik van NL. Oftewel: de industrie gebruikt meer dan de helft, maar hoeft niet aan de warmtepomp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten