maandag 7 mei 2018

Stroomtekort

Door Peter
Even een gek berichtje van Teletekst:


Helga van de Leur (RTL-weervrouw) reageert terecht:
Regen en (te) weinig wind... dus massaal de verlichting aan. En dat levert al een stroomtekort?! Oef... Dat wordt wat als we alles (inclusief warmtevraag) elektrificeren (bijv met warmtepomp). Maak de borst maar nat... 
Helga heeft groot gelijk met deze kritiek. Als we al onze energiebehoeften op één manier gaan vervullen (met elektriciteit), dan maakt de maatschappij zich enorm afhankelijk. Er hoeft ook maar iets met het stroomnet te gebeuren, en dan doet gelijk niets het meer...

Nog los van deze afhankelijkheid is een massale, overhaaste omschakeling naar stroom geen verstandig beleid. Omdat de vraag naar stroom in de winter dan enorm groot gaat worden (want dan hebben we massaal onze warmtepompen aan en we rijden massaal in onze elektrische auto's), heb je een veel grotere fossiele installatie nodig dan we nu hebben. We hebben nog lang en lang en lang niet genoeg zonnepanelen en windmolens om in die stroombehoefte te kunnen voorzien. En, wat doe je als er net op zo'n moment geen wind of zon is? Je hebt dan toch een (100%) backup nodig van fossiele installaties. In de zomer staan deze installaties stil, of (nog on-economischer) stand-by (zon- en windenergie blijft wispelturig). Want er moet altijd voldoende elektriciteit beschikbaar zijn.
Bovendien gaat ons elektriciteitsnet (kabels, elektriciteitshuisjes e.d.) dat niet trekken. Dat zal allemaal aangepast moeten worden naar een veel hogere vraag.

Onze 24-uurs-maatschappij is het niet gewend, maar het zou heel logisch zijn om het gebruik van stroom per minuut, of evt per half uur te laten variëren. Zet de grote stroomverbruikers pas aan als het aanbod groot is (en dus de prijs laag), en wees spaarzaam op piek-uren. Goed voor je portemonnee, maar ook heel goed voor de elektriciteits-producent.

Laten we dat eerst regelen, voordat we iedereen aan de warmtepomp "helpen"...

PS: saillant detail: consumenten vragen slechts 40% van al het aardgasverbruik van NL. Oftewel: de industrie gebruikt meer dan de helft, maar hoeft niet aan de warmtepomp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten