maandag 28 mei 2018

Vlier

Door Marleen
De vlier is aan het bloeien: tijd voor cider! Maar... de gistflessen waren nog vol van de peren-ciders van vorig jaar, omdat we nog geen tijd, zin en vooral spullen hadden om te bottelen. Inmiddels hebben we een hevel, dus toch maar aan begonnen! De eerste fles was inmiddels bedorven, maar de andere twee waren best goed gelukt. 

De flessen nog van vorig jaar met peren cider. Fles 1 is bedorven, maar 2 en 3 samen goed voor 16 halve liter flesjes.
Het overhevelen van de perencider in de flesjes

Vlierbloemencider
Toen begonnen we aan de vlierbloemencider. Het is erg makkelijk te maken.
Hier kan je het recept vinden.


Leuk en geurig klusje: samen met de kinderen de bloemen van de steeltjes halen. Dat gaat heel makkelijk als je de bloemen een nacht in een afgesloten zak bewaart. Dan laten ze vaak vanzelf al los.
Daaf helpt mee met het maken van de vlierbloemencider. Citroenen persen, suiker en azijn afwegen, water afmeten en alles in de emmer kieperen. Zooo makkelijk!
We maakten 15 liter, dan hebben we dit jaar zeker niet te weinig!
Verschillende kleuren van de etiketten geven de verschillende soorten aan: perencider, vlierbloemencider (2 soorten) en vlierbloemenwijn.
Vlierbloemenwijn
We probeerden dit jaar voor het eerst vlierbloemenwijn te maken. Laatst geproefd bij een vriend van ons en echt verrukkelijk! Helaas is de onze veel te zuur geworden. Volgend jaar eens vragen hoe hij hem heeft gemaakt.

Zoals diezelfde vriend ooit eens met pretoogjes zei: "Weet je, wat aardbeitjes, een kropje sla, ach... Maar zodra je gaat gisten, dan wordt het pas echt interessant!"


Siroop
Anouk hielp mee met het maken van de siroop. Vlierbloemensiroop is echt verrukkelijk! Als je het lekker vindt, kan je nog andere smaakjes toevoegen zoals munt, gember, rozenblaadjes of anijs.


Ook hier een flinke productie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten