vrijdag 19 april 2024

Eieren conserveren (3)

Een aantal jaren geleden zijn we begonnen met het conserveren van eieren. Dat doen we nu met veel succes op twee manieren: glazen potten gevuld met water en een stuk of 15 eieren waar we wat hydraatkalk bij hebben gedaan, en invriezen. 

De eerste keer dat we eieren in water met kalk bewaarden is het water (door het vele openen-en-eieren-eruit-halen) toch bedorven, waardoor er zo'n 100 eieren in de composthoop belandden... Sindsdien doen we de eieren per 10 in een glazen pot. Dat gaat (bijna) altijd goed: heel soms komt er toch bederf in het water en smaken de eieren niet meer fris. Dan zijn het geen 100 maar 15 eieren die afvallen. 

De kalk die we gebruiken is hydraatkalk (dus nog niet uitgeharde kalk, CaOH, van Carmeuse: SuperCalco 97. Dit is de meest zuivere kalk die er te krijgen is, maar is wel lastig aan te komen... Ze wordt veel gebruikt bij het bouwen met 'kalkhennep', je kan vast een kilo meekrijgen als er ergens gebouwd wordt. Wat wel goed verkrijgbaar is, is Mekal (ook van Carmeuse), maar die is 70% zuiver en wat die andere 30% is weet niemand. Dat hoeft niet verkeerd te zijn, maar ja, eten en metselkalk leek ons geen fijne combinatie. 

Je kan eieren ook heel makkelijk invriezen.

We eten vaak eiersoep (recept volgt), of omelet, of bakken iets, en daar hoeven geen hele eieren in. Een makkelijke manier om voor die toepassingen eieren te conserveren is invriezen. Daarvoor maken we blokjes van 4 geklutste eieren. 

De 4 geklutste eieren gaan in een chinees bakje, zie foto, en dan de vriezer in. Als ze een dag later bevroren zijn gaan ze per 4 blokjes (= 16 eieren) in een zakje en terug de vriezer in.

Ontdooien in de koelkast. Goed werk heeft tijd nodig... ;-)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten