vrijdag 5 april 2024

Vloer badkamer

De laatste laag kalk op de vloer van de badkamer ligt er nu op.

Omdat ik mezelf niet vertrouwd genoeg vond met het afwerken van deze laatste laag heb ik de hulp ingeschakeld van Peter Noordam (Ecostucwerk). Hij heeft me laten zien (en deels laten doen) hoe je de vloer vlak en glad maakt, en er voor zorgt dat de wolkige kleuren omhoog komen. 

Het mengen van de gele kleurstof was best spannend: er ging 1 kilo geel in. Is dat niet veel te veel? 

In twee lagen van elk 1 korrel dik heeft hij de kalk opgezet. Daarna even wachten (tot de laag dof werd) om te schuren. Nu was de kalk opgezet met een enkele-korrel-dikte, dus het schuren maakte eigenlijk meer stuk dan dat het gladder werd. Dus niet schuren maar met een blokkwast met water de kalk een klein beetje nat maken om vervolgens met de (vernikkelde) spaan de kalk glad te spanen.

Om de verse kalk niet meteen stuk te lopen werkte hij (we) vanuit twee planken, in mijn geval perspex. Je pakt wat je hebt; en dit spul was mooi glad.

Steeds achteruit naar de deur werkend werd de vloer in 2 spaan-behandelingen glad (en wolkerig) gemaakt.

Tussen de bewerkingen door was er genoeg tijd om door te spreken wat en hoe de rest van de badkamer aan te pakken is. Zinnin!


De kleur is, nu de kalk nog nat is, nog erg bruin. Het lijkt nu op fijn gemalen mosterd. Maar het droogt veel lichter op. Straks gaat er impregneer-olie op, waardoor de kleur weer iets donkerder wordt. En dan nog een laagje bijenwas. We gaan het zien! Maar de badkamer oogt al weer heel anders!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten