dinsdag 9 april 2024

Graafbak Skidster

Al een jaar staat een graafbak voor de Skidster op mijn lijstje. Een shovel is natuurlijk geen graafmachine, maar voor het planten van bomen en het maken van sleuven voor leidingen is het fijn als een groot deel hiervan met oliedruk kan gebeuren in plaats van bloeddruk... 

Bij een vriend met een grote lasersnijder hebben we de door Daaf ontworpen onderdelen uitgesneden. Dat was nog een hele puzzel, omdat we de snijder nog moesten configureren voor 12mm staal (zuurstof geblazen). Tientallen proefjes waren nodig om eerst de snede goed te krijgen en daarna het maken van gaten (piercen). Maar aan het eind van de middag kwamen er 7 prachtige stalen onderdelen uit de machine.

Ik had ook staf rond 30mm besteld om het graafbakje aan de onderdelen te kunnen bevestigen. Die pasten niet meteen; eerst een half uurtje 12mm staal uitvijlen...

Maar toen kon het ding in elkaar gelast! Na het lassen bleek de grondplaat zo krom getrokken dat deze niet op de Skidster paste. Gelukkig had Willard een 20tons pers staan, waar de plaat eenvoudig rechtgebogen kon worden.


En toen het eerste proefje! Omdat deze graafbak naar beneden duwt, moet eerst alle speling uit zowel de giek als het bordje. Maar daarna gaat het bakje prima door het zand heen en kun je een mooi geultje graven. Niet super snel, maar het werkt naar verwachting!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten