zondag 15 oktober 2023

Proefstukjes aanrecht

Het gieten van een aanrecht kun je natuurlijk met grijze cement doen, maar dan krijg je een donkergrijs aanrecht. Je kan ook pigmenten toevoegen, of witte cement gebruiken, of beiden, of met ... 

Nou, om duidelijk te krijgen hoe dat er allemaal uitziet, zijn we begonnen met het gieten van verschillende proefstukjes.

In navolging van het lijstje met experimenten meng ik een vaste hoeveelheid zand met cement en kleur(en). Dit is zand met grijze cement, een beetje groen en veel wit.

Zo zijn er verschillende recepten die ik wilde uitproberen. Hier is witte cement met enkel groen (de maximale hoeveelheid pigment is 5% van de hoeveelheid cement), erboven geel en rechts een mengsel van witte en grijze cement.

De mortel wordt snel te nat, maar natte mortel maakt dan wel weer minder belletjes.

De mal kan je invetten met WD40 of met vaseline. Ook dat hebben we afwisselend geprobeerd, maar gaf geen doorslaggevend verschil.

Je kan de mortel zo op de mal storten, maar je kan natuurlijk ook een papje maken van cement en pigment en dat in de mal doen. Of een droge mix van cement en pigment. Dat papje werd best aardig, en ook sterk, de droge poeder werd wel stevig maar was erg rommelig.

De pneumatische boorhamer was te zwaar voor deze kleine mal. De klopboormachine deed het prima.

Elke dag nieuwe recepten, en ze werden elke dag meer ingewikkeld. Ik heb ook twee verschillende kleuren aangemaakt om die door elkaar in de mal te doen voor een marmer-effect.

De vochtige mortel kruimelt nog net, waardoor je er een mooie verdeling van kan maken. Maar het resultaat was niet wat we er van verwachtten.

Na 3 dagen waren er genoeg plakjes gemaakt om te bepalen welke kleur en welke textuur het moest worden. Nu komt er nog een experiment met 'plastifier', vloeimiddel, om naar 0 belletjes toe te gaan, en ook een mooie structuur.


Het gaat witte cement met maximaal geel worden, waarmee we wat marmereffect willen krijgen door ofwel wat waterdruppels op de mal te verspreiden, of door een papje zonder zand aan te brengen. We moeten deze textuur wel voor 4 mallen kunnen reproduceren, en het resultaat zien we pas drie weken later!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten