donderdag 5 oktober 2023

Kippentractor

Het idee bestond al jaren, maar voor de uitvoer was nooit tijd. Tja, dan komt het er nooit van.... Dus aan de slag voor het maken van onze kippentractor!



De basis heb ik gemaakt van de kleinste kippenren, die weer gemaakt is van twee trampoline-frames. Ik heb hem in tweeen geslepen en er een kleine anderhalve meter tussen gezet (met een verzameling trampoline-poten).

 
Omdat de vloer alles behalve vlak is, en de kippentractor toch wel een vlakke ondergrond nodig had, heb ik twee planken over de halve delen gelegd en met wiggetjes net zo lang lopen stellen dat de planken evenwijdig lagen en de uiteinden vlak lagen. Lassen maar!

Van een ander frame twee bogen gemaakt en deze verticaal op het frame gelast. De wielen staan klaar om ook aan het frame vastgemaakt te worden.

Met spanbanden, touwen en lijmklemmen hou ik de delen op hun plek om ze vervolgens vast te lassen. 

Daarna waren de wielen aan de beurt. Een simpel en effectief scharnier + haakje maakt dat deze wielen makkelijk naar beneden kunnen (en daarmee de kooi optillen) en in die stand blijven staan.

Via Marktplaats heb ik een oud voliere-deurtje opgehaald en aan het frame gelast.

Ondertussen is Marleen de stokken aan het ophangen. Daarvoor doen de veren goed dienst; deze kunnen in de gaten gestoken waar de veren ook in vastzaten doen ze nog als trampoline dienst deden.

Het laswerk is klaar, op naar het gras! Nu was de tractor zo groot geworden dat dat amper paste. Heel veel zooi aan de kant, maar daarna reed de tractor als een veertje. Een trekhaak aan twee wielen waarmee je de dissel die aan de kooi vast zit werkt fantastisch.

Wel moest er nog een dakje op, om de kippen in de winter wat bescherming te bieden. Er zitten twee leghokken in (van emmers gemaakt) en een deurtje ernaast om makkelijk de eieren te kunnen pakken. Nu kan het gaas er op en de kippen er in!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten