zondag 5 januari 2020

Laatste voorbereidingen voor het plaatsen van het glas

Door Peter
De glaslatten zijn niet klaar als de glaszetters morgen komen. Om er voor te zorgen dat ze toch de hele dag vooruit kunnen, moesten de deuren helemaal worden voorbereid. Omdat de deuren geschilderd worden, hoeven ze niet van eikenhout gemaakt te worden en kon ik ze bij de bouwmarkt kopen. De glaslatten van de deuren komen aan de binnenkant (van alle ramen aan de buitenkant). Onderlatten die aan de binnenkant zitten, mogen geen ventilatie-gaten hebben. Maar ventilatie onder het raam is wel nodig, dus moesten er gaten (aan de buitenkant) in de deur geboord worden.

Met een lekker lompe 45graden frees in de boormachine de uitloop van het schuine gat wat afgerond.


De glaslatten voor de bewegende ramen hebben een extra afronding nodig, omdat zij uit de smallere sponning steken. De administratie (velletje maten, raamnummers en posities) gaf aan welke glaslatten uit de stapel getrokken konden worden om met de bovenfrees af te ronden.



Ondertussen begon Marleen met het oliƫn van de eerste partij (droge) glaslatten. Fijn, zo'n grote keukentafel! Eten doen we wel bij de kachel.... :-)


Het zagen van glaslatten is 3D puzzelen. Toch een keer misgezaagd, en de reservelatten die ik had meegenomen kwamen goed van pas. Na het gronden heb ik de deuren voorzien van een slot of hendels om de deuren dicht te kunnen maken: met glas er in wil je niet dat ze open en dicht slaan.


En toen eindelijk naar bed: morgen staan ze al om 7:00 op de stoep...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten