dinsdag 24 juli 2018

Kozijnen schuren en een daksteiger

Deze week zijn Alex en José aan het helpen. José is bezig met de aansluiting tussen de muur en het dak, Alex helpt Marleen (eigenlijk is het andersom, want Alex werkt zó hard!) met het schuren en oliën van de kozijnen.

De kozijnen hebben een jaar onbeschermd in het huis gezeten. Het hout kan dat wel hebben, maar er ontstaan wel allerlei vlekken door vocht, en het hout is al behoorlijk vergrijsd.


Gelukkig is er een middeltje (oxaalzuur) dat dat heel makkelijk weg krijgt. Na het schuren en oliën zien de kozijnen er als nieuw uit. Wat ze ook zijn, trouwens...


Als je met de schaduw mee werkt, kun je bij deze temperaturen prima doorwerken. De olie wordt in de middag te snel droog, dus dat bewaren we voor de ochtend of de avond (toen Alex er achter kwam dat ze een kozijn met de verkeerde verdunning had gedaan (en dat met terpentijn-olie kon verhelpen (mits ze dat meteen ging doen (en toen was het al donker (maar het is allemaal goed gekomen))))).

Kozijnen behandelen met oxaalzuur


De rolsteiger kan niet overal bij de dakaansluitingen komen. Na veel wikken en wegen heb ik dit opgelost met een klein dak-steigertje. Daarvoor heb ik scharnierende verstelbare poten gekocht (niet in de goede maat, want die bestaan niet). De kopse kanten van onze steiger zijn eigenlijk te kort om er een zelfstandige steiger van te maken, omdat de schuine stang 5 sporten nodig heeft. En er zijn er maar 4...Een palletplank met twee uitsparingen voldoet echter ook.
Verder beschermt een balk met vloerbedekking het dak. Deze geven voldoende wrijving om niet naar beneden te glijden: dat was een meevaller!


De uitgeschoven poten (rechts) staan een beetje geknikt. Dat is een bewust gekozen compromis om deze steiger ook op een vlakke ondergrond neer te kunnen zetten.

En met deze steiger kan ik eindelijk de laatste banen in de muur vullen met stro vullen! Oftewel: "Blij mee!"


Nu er zoveel mensen helpen, wordt de bel weer veel gebruikt. Het koord was er van af, maar ik heb weer een nieuwe gemaakt. Van een stro-baal-touwtje en een hooi-baal-touwtje.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten