vrijdag 2 september 2016

De hoofdmuur krijgt vorm

De muur die tussen het hoge- en lage dak komt, krijgt al aardig vorm. Toch ging het niet snel; bij het 6e paneeltje een strobaal gepast, en die ging er niet in...

Er zijn heel veel manieren om een muur van strobalen op te bouwen. Wij hebben gekozen voor vertikale balen, die tussen een S-vormig schotje geklemd zit. Maar... bij deze opbouw bouw je het skelet gelijk op met het plaatsen van de strobalen. Voor veel muren kan dat, maar bij deze muur kan dat niet. Om dit op te lossen, gaan we de paneeltjes geen 48cm tussenruimte geven, maar 52cm zodat de baal door de opening tussen de paneeltjes past. De 4cm ruimte die tussen baal en paneel ontstaat vullen we met losse stro. Meer werk, maar het levert een steviger muur op die goed met leem of kalk te stuccen is.



De hoogste panelen zijn 320cm hoog: een hoop geklauter om ze onder en boven vast te zetten; op de goede afstand, goede hoogte, haaks, en vertikaal. 

De avonden worden snel korter, en soms regent het, en soms regent het in het donker. Zeker dan is er onder de overkapping goed te werken: panelen voorbereiden, planken zagen en boren. De nieuwe oude lamp maakt er een fijne werkplek van! (Nu nog wat gaatjes in de dakplaten repareren...). Er liggen nu 5 panelen klaar om morgen te monteren.


2 opmerkingen:

  1. Voor kerstbomen hebben ze een mooi systeem om ze tijdelijk wat kleiner te maken en een netje erom te doen, zodat je ze in de auto mee kan nemen naar huis. Kan je zoiets niet ook maker voor strobalen? Een tijdelijke strobalenpers, zeg maar?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voel maar eens hoe vast een strobaal geperst is, daar kan geen kerstboom tegenop ;-)

    BeantwoordenVerwijderen