zondag 11 september 2016

Het dak komt in zicht!

De hoofdmuur die dwars door het huis loopt, is zo goed als af. Tegen deze muur aan komt een gebogen ligger waar de dakbalken op komen. Met LibreCad (open source AutoCad) hebben we gepuzzeld om deze curve zo laag mogelijk te krijgen. Ik heb met klimtouwen de curve van zowel het hoge als het lage dak op de nieuwe muur uitgezet, en lijkt goed te zijn gelukt.


Toen kon de ligger worden gemaakt! Deze ligger bestaat uit 3 op elkaar gelijmde latten. Daar komt er nog wel eentje bij (of 2) want het blijft een zwaar belaste plek die later niet moet inzakken. De ligger is wel sterk genoeg, maar het zwakst is de bevestiging aan de staandertjes.


Zaterdag kwamen Teun en Evi een dagje meehelpen. Gezellig en constructief. Zij hebben een 6m balk aan de lepels van de Skidster gezet om de dakbalken mee naar boven te kunnen hijsen. Aan het eind van de dag kon de eerste (halve) dakbalk omhoog. Op dat moment spitsuur: Patrick en zijn vrouw kwamen plots langs, evenals de moeder van Emkes vriendinnetje dat bij ons speelde. Dus... geen foto's (behalve die van de Pi).


Deze dakbalk geeft aan hoe hoog de buitenmuur aan de linkerkant gaat uitkomen. De rest van deze muur is steeds uit te rekenen n.a.v. de hoogte van de hoofdmuur en horizontale afstand tot de hoofdmuur. Werk voor komende week (met temperaturen boven de 30 C...).


Vanaf de Veghelse Dijk komt de bouw nu duidelijk boven de mais uit. Enerzijds omdat we lekker de hoogte in zijn gegaan, anderzijds omdat de mais dat juist niet heeft gedaan door het natte voorjaar en de hoge grondwaterstand...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten