zaterdag 25 juni 2016

Slaxit

Terwijl de Britten bezig zijn met de Brexit, ben ik geobsedeerd door de Slaxit: het vertrek van de slakken uit de groentetuin. Ik had me voorgenomen om 's nachts, vlak voor ik naar bed zou gaan, de groentetuin door te lopen om slakken te vangen. 's Nachts zijn ze het meest actief, dus de grootste pakkans. Emke wilde graag mee op expeditie, dus die heb ik om 23:30 wakker gemaakt. Met zaklampen, handschoenen en emmertje gewapend, trokken we in het pikkedonker door de groentetuin. Wat een avontuur! En we vonden maar liefst 101 slakken, een mooie buit, emmertje bijna vol.

Met een zaklamp zoeken tussen de aardbeien, best lastig! Want je hebt vooral veel schaduwen.
Het resultaat: een emmertje prachtig gekleurde (met name naakt-)slakken.
Snel die deksel erop!
Omdat we de volgende dag de slakken zouden vrijlaten bij de sloot een weiland verderop, liet ik het emmertje op het aanrecht staan. EN. DAT. WAS. FOUT. Want wat kunnen slakken? Als ze met heel veel zijn, zijn ze samen sterk. En dan kunnen ze het deksel optillen, en door een minuscuul klein spleetje ontsnappen. En dat deden ze massaal. Toen ik de volgende (zaterdag)ochtend om 7:00 (zei ik al dat het zaterdag was?) Steef zijn bakje overgeef aan het opruimen was, ontdekte ik een grote naaktslak op een plek waar ik hem niet had achter gelaten. En toen nog een, en nog een... Toen ik verder ging zoeken, vond ik er zo'n 20, verspreid over de hele keuken. Ze zaten zelfs onder in de spleten van de blender, en 3 meter verderop op de vloer. Wraak van de slakken. Brrrr... Oja, zei ik al dat het zaterdagochtend 7:00 was? Het voelde alsof ik terecht was gekomen in zo'n enge griezelfilm. Of een nachtmerrie. En er was geen undo-knop.... Nadat ik alle gevonden slakken terug in het emmertje kieperde, besloot ik dat voor deze boeven geen genade bestond, en vonden ze een snelle dood in een plens kokend water. Ik heb ze nageteld, en ik miste 16 slakken. Die zitten nu dus nog ergens. Ik ben benieuwd of ik die nog terug vind.

Nog even griezelen dan:
Deksel lijkt goed dicht te zitten, maar dat was blijkbaar toch niet dicht genoeg.


Eéntje zat vacuüm gezogen in een schroefgat. Die kreeg ik er haast niet uit! Je kan zo'n glibber ook niet vastpakken. Ik was al blij dat ze niet in de motor waren gekropen.

Met bepaald licht zie je overal slakkensporen lopen. Ook slijmsporen op de afzuigkap, stopcontact, gasfornuis en de vloer. Gaan er erg moeilijk af trouwens, die slijmsporen. Ik heb verschillende schoonmaakmiddelen geprobeerd, en uiteindelijk heeft groene zeep het gewonnen. Lang laten intrekken en dan zo goed mogelijk wegpoetsen.
Komende dagen ga ik toch maar weer regelmatig slakken vangen, kijken of het helpt!
Hier de resultaten:

donderdamiddag 23-6: 75 groentetuin
vrijdagnacht 24-6:        101 groentetuin
zaterdagmiddag 25-6:    75 groentetuin
zondagmiddag 26-6:     292 groentetuin+ pad langs groentetuin
zondagnacht 26-6:          20 groentetuin +
                                    206 pad langs groentetuin
maandagochtend 27-6:   90 onder notenboom wei
woensdagochtend 29-6:  30 groentetuin +
                                    248 pad langs groentetuin
woensdagavond 29-6:   20 groentetuin +
                                   134 pad langs groentetuin
vrijdagochtend 1-7:      12 groentetuin +
                                   156 pad langs groentetuin
zondagavond 10-7:      15 groentetuin +
                                  145 pad langs groentetuin


Dit soort taferelen zie je naast het pad langs de groentetuin. Tikt lekker aan!

Zo kan je ook slakken vangen natuurlijk :-)

6 opmerkingen:

 1. Ik weet wel dat jullie niet van de chemische middelen zijn, maar je hebt slakkenkorrels (ze heten ESCAR-GO, briljante naam vind ik zelf) en die zijn niet schadelijk/giftig voor de gewassen en ook niet voor andere dieren, alleen voor slakken. Bij ons heeft het perfect gewerkt. Een doosje van 10 euro is genoeg voor 80m2 geloof ik. X Sonja

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op internet staat veel over het verwijderen van slakken. Ik heb een goed artikel gevonden op: http://www.dierenkliniek-schagen.nl/index.php/diereninfo/algemeen/slakkenkorrels waarin inderdaad staat dat Escar-go niet schadelijk is voor andere dieren. Toch moet ik dan steeds denken aan zielige slakken die ergens liggen te creperen. Er staan ook nog een heleboel andere tips en trucs om van je slakken af te komen. Voorlopig ga ik toch maar gewoon vangen. Leuk om te doen, en de vangst is gigantisch!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Whoo, wat een boel zeg! Naar aanleiding van de aantallen denk ik dat het niet echt de moeite is om je nacht te onderbreken; overdag lijken ze ook prima te vangen.

  Kan je er trouwens nog wat mee? Biodiesel van maken? Op de barbecue? Alternatief voor smeerolie?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Gijs, het klopt dat ze ook overdag actief kunnen zijn, maar dat is vooral tijdens of na een regenbui. En die hebben we genoeg gehad de afgelopen dagen! Dus inderdaad: ik ga nu alleen nog maar overdag, na een bui. Maar ik hoop natuurlijk wel op mooier weer, haha!

   En tja, wat kan je ermee? Dat vraag ik me ook af steeds als ik weer een volle emmer heb verzameld. Gewoon zonde om weg te doen! Sommige kippen eten geplette slakken, maar de meeste kippen halen er hun snavel voor op. Huisjesslakken kan je zelf ook eten. Maar het is veel werk om ze klaar te maken, en dit zijn nog kleintjes ook. En eerlijk gezegd trekt het me ook niet echt... Bij de schoonheidsspecialist kan je peperdure slakkenslijm (van levende slakken!) op je gezicht krijgen.. Voor de helft van de prijs mag je bij ons in de tuin komen liggen! Maar die smeerolie lijkt me een goed idee! Zal vast goed werken. Gat in de markt..?

   Verwijderen
 4. Hahaha Marleen, dit zou ook zo mij kunnen overkomen. Ik hoop dat het je groententuin ten goede komt al dat slakken vangen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het lijkt er op dat het helpt, want ik vind er steeds minder (in de groentetuin dan). Bovendien zijn er beduidend minder planten aangevreten. En het is echt leuk om te doen. Soort paaseitjes zoeken :-)

   Verwijderen