maandag 13 juni 2016

Mallejan

Er wonen wel wat Jannen in de buurt, maar die zijn niet mal. Onze eigen Jan wel, maar die is toch zo gek nog niet!

Een Mallejan is een oud stuk gereedschap om stammen en balken te vervoeren. Vroeger veel gebruikt, tegenwoordig een beetje vergeten. Omdat er voor de bouw van ons huis behoorlijk wat stammen verplaatst moeten worden, ben ik lang geleden begonnen met de bouw van zo'n Mallejan. Het frame was zo gemaakt, maar de wiel-onderdelen bij elkaar sprokkelen kostte meer tijd. Een paar weken geleden heb ik er wat vaart achter gezet en het ding afgemaakt.

Zo ging het vroeger...


Vandaag heb ik een stapeltje planken van 5 meter lang gekocht voor het houtskelet. Hoe krijg ik die makkelijk van de aanhanger naar de overkapping? Met behulp van Jan.

Onze Mallejan
Je legt de ketting op de grond, de planken er overheen, op de goede plaats (zwaartepunt iets naar voren). Dan haak je de ketting aan het frame, trekt de houten balk naar beneden en zo tilt de Mallejan het hout op. Dit stapeltje weegt 260 kg, en daar had hij geen moeite mee.

De ketting achter op het frame
Hierna rij je appeltje eitje naar de plek van bestemming. Blokken er onder en zakken maar weer! Laat de boomstammen maar komen!

Het hout van vorige week ligt nu onder een oud vrachtwagen-zeil, dat de regen er goed van af houdt. En nodig ook; gister en vandaag samen viel er bijna 30mm naar beneden. 

Houdt hout droog...


2 opmerkingen:

  1. Leuk, al die hand-werktuigen! Heb je ook een foto van hoe je dan met het stapeltje hout heen en weer loopt? Want alles lijkt zo laag bij de grond te zitten dat het me lastig lijkt om het te trekken/duwen en sturen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. A.s. maandag komt het rondhout, en dan komt er zeker een foto van het rijden.

      Verwijderen