zondag 22 april 2018

Natte stro en bloeiende bomen

Het gat in het dak van het oude huis (om bij de strobalen te komen) is afgedekt met twee polyester platen. Die zijn het afgelopen jaar een paar keer weggewaaid (zoals 18 januari) waardoor er ook regen naar binnen is gestroomd.

Toen ik vorige week het gat weer opende, groeiden er mooie paddenstoelen op het losse stro. Hmm!

Vandaag was het een mooi moment om dat even op te ruimen. Het droge stro er afgeharkt en de vochtige zooi naar beneden geschept. De vloerplanken waren goed nat, dus het was goed om die weer te laten drogen. 's Avonds de platen er weer opgelegd, nog niet vastgezet want de schroeven lagen er niet meer.


Of de duvel er mee speelt: de volgende middag passeerde er een onweersbui waar je U tegen zegt en de platen woeien weer van het dak, rakelings langs Marleen (die beneden nietsvermoedend aan het werk was). In de stromende regen heb ik de platen teruggelegd, maar je snapt dat de vloer niet droog is gebleven... Zucht.

De afgelopen week heeft de peer mooi in bloei gestaan. Normaal gonst de boom van de insecten, maar dit jaar was het angstvallig stil. We zijn benieuwd of de bloemen wel bevrucht zijn! Vorig jaar was de opbrengst ook veel lager dan de jaren ervoor.


Bij de appels was de bloei een week later, en daar zaten wel wat hommels, een paar bijen en vliegen in. Met een kwastje heb ik de bloemen waar ik zo bij kon bevrucht: ook hier zijn we benieuwd naar de hoeveelheid vruchten die er gaan komen (edit september: prima appel- en perenjaar!)

Vandaag was de laatste warme dag van deze maand; het weerbericht voorspelt de komende twee weken temperaturen rond normaal, en dat is bijna 10 graden lager dan de temperaturen van de afgelopen weken. Om te laten zien dat het een bijzonder warme maand was; er zijn in deze maand 4 dagrecords gebroken sinds het begin van de metingen, rond 1900. En de maand april is op 2011 en 2007 na de warmste aprilmaand sinds het begin van de metingen.

Dit was op 8 april! Zo warm dat de kinderen in een badje wilden....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten