zondag 3 juli 2016

De eerste staander

Het ronde muurtje is maanden geleden al gemetseld. Toen we laatst de houten palen gingen bestellen, kwamen we er achter dat het veel mooier is om aan weerszijden van dat muurtje een ronde paal te zetten. Maar... dan moet er wel een stukje van dat muurtje af.

Wel een beetje vreemd, om af te breken wat je hebt opgebouwd...
Inslijpen en met de boorhamer afbikken: 15cm van de kopse kanten er af. Daarna de paal goed langszagen, het huis in rijden/tillen. Met de driepoot stond te paal snel en beheerst rechtop.

De poten van de driepoot zijn met elkaar verbonden tegen wegglijden

Met ons tweetjes (Daaf en ik) hebben we de paal op de onderste 40cm van het muurtje laten zakken en geborgd tegen de muur met touw en latten. Die valt niet om!


Nu moet deze paal nog vastgezet worden. "Dikke" schroeven van 6mm zijn voor deze dikte wel erg miezerig. Maandag haal ik M10 keilbouten, zodat ik de paal met draadeind kan vastschroeven. Dat betekent lange hout-boren en nog langere steenboren. Die laatste maak ik zelf door een boor aan een ronde staf vast te lassen.

De hoogte van de bouw was eerst 220cm boven peil (ronde muurtje), toen 238cm (houtskelet op de middenmuur) nu 428cm (staande boomstam) hoog. Dat schiet lekker op! Hoewel, voordat we nog hoger gaan, zal eerst de vloer van de 1e verdieping gelegd moeten worden. En dat duurt nog wel even!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten