donderdag 7 juli 2016

De eerste muren

Een aantal jaren geleden heb ik op De Kleine Aarde meegebouwd aan een "Proef-huis". Met dikke boomstammen, stro en leem. Dat heeft me het gevoel gegeven dat ik zelf een huis zou kunnen bouwen.

Het eerste jaar van onze bouw was ik vooral met beton en steen bezig, om de kelder, de fundering en de onderkant van de stromuren te maken. Maar nu is dan toch echt de periode aangebroken om met dik hout te gaan bouwen! Heerlijk!

"Bouwen = sjouwen", ook hier. Maar we sjouwen wel leuk en makkelijk. Hier de mallejan in gebruik. Als de paal heel kort is, kan je de voorkant omhooghouden met een band. Op deze manier kun je heel ergonomisch trekken.


Een houten frame draagt de ronde ligger. Het ziet er nog niet direct als een huis uit, maar er gebeurt wel wat! Dit is de muur tussen de slaapkamer en badkamer.


Een dag later de tweede muur al weer. Hier zie je de driepoot in gebruik voor het tillen van de staander tegen de ligger.


De bovenkant van de ligger moet waterpas liggen met de andere liggers voor het ondersteunen van de verdiepingsvloer. Daar komt best wat passen en meten bij kijken, want niets is natuurlijk helemaal recht...


Met de kettingzaag is zo'n eenvoudige houtverbinding zo gemaakt. Het meten en aftekenen is het meeste werk.
2 opmerkingen:

  1. Mooi hoor! Dat begint er uit te zien alsof het een huis gaat worden!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op dit moment ziet het eruit als een Griekse tempel :-)
    Maar wel prachtig! En het gaat nu echt even heel snel. Genieten!

    BeantwoordenVerwijderen