zondag 4 juni 2023

Zijkant trap afwerken

De zijkanten van de trap zijn nog niet afgewerkt. Ik begon aan de kant van de hoofdmuur.

We willen deze muur wel stuken met leem. Omdat lemen muren best kwetsbaar zijn, hebben we gezocht naar een manier om de leem te verstevigen: lijnolie. Eerst een proefje gedaan met olie en verf in verschillende hoeveelheden en volgorden. Dat zag er veelbelovend uit, dus aan de slag! 


De zijkanten van de treden wilden we van hout zodat de muur niet met stofzuigen (dat zal ooit wel eens gebeuren) beschadigd. We hebben wat mogelijkheden uitgeprobeerd en gekozen hoe ze moeten worden. 

Het eerste dat er gedaan moest worden, was het vlak maken van de ondergrond, en er voor zorgen dat de plankjes ook vastgezet kunnen worden op het stenen deel van de muur. Met een oud stuk triplex bleek dat mooi te kunnen. 

De lange plankjes hebben een uitsparing nodig voor de trede. Die heb ik eerst allemaal gemaakt en vertikaal vastgezet. Soms stak er nog een schroef uit en moest er nog een uitsparing in het plankje komen.

 
 Op sommige plekken was meer nodig dan een enkele uitsparing...

Leemstuc op hout gaat niet zomaar goed. Ik had lang geleden al een pot speciale verf gekocht die als ondergrond dient. Het lijkt erg op houtlijm met steentjes erin. Het schildert een beetje gek, maar hoe slordiger het op de muur komt, hoe beter het werkt. Nou, dat lukt me wel!

Lekker slordig! :-)

Daarna kon de stuuk er op. In twee lagen: de eerste met stro er in, met een rei vlak gemaakt.

De tweede zonder stro, iets natter, om hem glad te maken.


Als deze muur droog is, kan er lijnolie in, vele lagen, en als die droog is schilderen we hem wit. Net als erboven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten