donderdag 28 november 2019

Stookweek

Door Peter
Onze gemeente Meierijstad kampt met een vieze erfenis uit het verleden: de stookweek. Of beter: stookmaand. Want in de maanden maart en november mag er overal in het buitengebied groenafval worden verbrand.

November 2019, onze buren. Deze rookpluim was tot op de Steeg te ruiken

Op de website van de gemeente staan de "strenge voorwaarden" waaraan de stook moet voldoen, en de toezegging dat er streng op gehandhaafd wordt. De praktijk is helaas anders: op grote schaal wordt er gestookt op een manier die absoluut niet voldoet aan de eisen. Elk jaar opnieuw. En handhaving heb ik nog nooit zien optreden, terwijl sommigen het voor elkaar krijgen heel Wijbosch in de rook te leggen.

Het verbranden van snoeiafval is echt het slechtste dat er met snoeiafval gedaan kan worden. Het geeft luchtverontreiniging, heel veel overlast, sterk basische as, en de gebonden CO2 gaat zonder zinvolle besteding weer terug de atmosfeer in (terwijl we daar al te veel CO2 hebben zitten...).

Met het verbieden van de stookmaanden zou de gemeente ervoor kunnen zorgen dat de buitengebied-bewoners een duurzame toepassing gaan vinden voor hun snoeiafval. Dat vinden mensen vast niet leuk, en er zal zeker protest op komen. Maar voor de lange termijn snijdt het mes aan vele kanten.

Een veel duurzamere toepassing van snoeiafval is om het weer terug aan de natuur te geven. Maak houtwallen, waar het een schuilplaats is voor kleine zoogdieren en vogels, en waar het kan verteren. Of composteer het zelf, zodat het bodemleven ter plaatse een boost krijgt, en de biodiversiteit toeneemt. Maak snippers voor paden zodat er minder bestrating nodig is, zodat regenwater makkelijker naar het grondwater sijpelt en de zon de bodem-temperatuur niet meer zo hoog laat oplopen. Legio mogelijkheden. En als iemand er echt geen toepassing voor kan verzinnen, kan het gratis naar de milieustraat. Maar verbranden, dat is zoooo 2018, ehh, middeleeuws...
Geen opmerkingen:

Een reactie posten