donderdag 28 november 2019

Stookweek

Onze gemeente Meierijstad heeft een erfenis uit het verleden nog niet aangepakt: stookweek. Of beter: stookmaand. Want in maart en november mag er overal in het buitengebied groenafval worden verbrand.


Op de website van de gemeente staan de "strenge voorwaarden" waaraan de stook moet voldoen, en de toezegging dat er streng op gehandhaafd wordt. De praktijk is helaas anders: op grote schaal wordt er gestookt op een manier die niet voldoet aan de eisen. Elk jaar opnieuw.

Het verbranden van snoeiafval is echt het slechtste dat er met snoeiafval gedaan kan worden. Het geeft luchtverontreiniging, sterk basische as, en de gebonden CO2 gaat zonder zinvolle besteding weer terug de atmosfeer in.

Met het toestaan van een stookmaand houdt de gemeente tegen dat de buitengebied-bewoners een duurzame oplossing gaan vinden en gebruiken voor hun snoeiafval. Dat is misschien even oncomfortabel, maar voor de lange termijn snijdt het mes aan vele kanten: geen verspilling van (fossiele) energie en een verhoging van de biodiversiteit. Het kost natuurlijk wat ruimte, en ruimte is geld, en geld... is nutteloos als er geen natuur meer is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten