maandag 4 november 2019

Deuren opkalefateren en ophangen

Lang geleden kochten we voor een prikkie 6 hardhouten deuren. Ze waren wel een beetje vreemd, met slotgaten aan beide kanten, allerlei sponningen er in die we niet begrepen. Maar een deur is een deur, toch?

Inmiddels is me duidelijk waar de sponningen voor zijn, en dat er bij twee deuren deze sponningen er beter niet in gezeten hadden. Oftewel: ik moet ze opvullen...

Van een vensterbank-plank die over was, kon ik precies 4 latten zagen (en schaven) om de sponning (die ik met de cirkelzaag netjes rechthoekig heb gemaakt, zie foto) te vullen.


Met vullende lijm vastzetten.


En als laatste met de cirkelzaag de kopse kant van de deur vlak zagen.


Daarna scharnieren er in en ophangen! Het is heel bijzonder om die rare gaten in het huis eindelijk gevuld te zien met een deur, waardoor het huis nog meer huis wordt.

Ook de voordeur, een dunne, tweedehands Merbau deur met dubbel glas er in heb ik opgehangen. Deze deur was loodzwaar, en moest in een kozijn waarvan een zijkant inmiddeld niet meer helemaal kaarsrecht was.


Omdat hij zo zwaar was, wilde ik er niet te veel meer sjouwen. Dus platleggen, en daar aan de slag. Er moest een paar mm van de bovenkant af, van de regenstrip aan de buitenkant, en een paar stukjes van een zijkant. 


Voor het op hoogte stellen van de deur bij het vastschroeven (en aanpassen van de scharnier-vlakjes) bleken bosbouw-wiggen heel praktisch. 


De zon was al onder toen de deur eindelijk vast zat. Maar hij zit perfect, de ruit zit er al in waarmee het eerste glas in het huis zit!

Nu nog een keer schoonmaken: na 3 jaar stof verzamelen ziet 'ie er niet meer als nieuw uit...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten