donderdag 12 januari 2017

Te koud om te bouwen

Door Peter
De bouw ligt in deze vorstperiode toch echt stil, maar dat wil niet zeggen dat er niet heel veel andere dingen kunnen gebeuren!

Keldervloer
Iets wat al lang op het lijstje staat, is het schoonmaken van de keldervloer. Behalve regenwater verzamelt zich een grote hoeveelheid zaagsel en blad in deze bak. Het water wordt steeds weggepompt, de meuk blijft achter. En de pomp raakt steeds vaker verstopt.

Maar nu niet meer; vele kuipen stinkende zaagselresten later kon je de bodem van de kelder weer zien. Een dag lager bevroor de afvoerleiding van de pomp, en inmiddels ligt er een laagje ijs...

Dode sparren uit de "haag" zagen
Vroeger, lang geleden, was het een haag, ooit getopt op 2 meter hoogte, daarna hebben ze ze toch maar laten doorgroeien tot serieuze bomen. De bomen hebben in de tijd van onze verhuizing nogal te lijden gehad van het graven van de riolering voor de woonunits. Ze zijn nu gevoelig geworden voor wind, kou en droogte. Ieder jaar leggen er weer een paar sparren het loodje. Nu waren er dus weer een paar bomen die zo goed als bruin waren. Netjes inzagen en met de Skidster omtrekken op het bevroren grasveld. Klein zagen en snipperen. Er zitten nu wat kale plekken in de haag, maar het geheel oogt wel een stuk groener. En veiliger...

7 bomen minder...
Bezoek Iewan
Ruben van Praag kwam dit weekend helpen; helaas konden we vanwege de kou niet verder met de bouw. Maar wel samen naar de nieuwjaarsborrel van Strobouw Nederland in Lent (project "Iewan"). In de ijzel naar Nijmegen; heel veel gestrande auto's langs de weg, A50 (andere kant) afgesloten...  Bijzonder!

Iewan in Lent (Nijmegen)

Uilenkast
Ruben had een uilenkast (voor bosuil) meegenomen. Die hebben we meteen opgehangen in de toevallig net uitgedunde sparren-haag. Ben benieuwd of dit een goede plek is; hij hangt wel heel dicht bij de units. Er zitten in de zomer geregeld uilen op het terrein, dus de kans is aanwezig dat ze deze kast vinden.


Uilenkast
Houthok
Het houthok heeft een kleine upgrade ondergaan: het oudste deel (dat ooit in de haast vlug-vlug in elkaar gezet was) heeft nu ook stevige vakken, en de eerste twee kuub voor volgend jaar ligt er alweer gezaagd en gekloofd in. Hoe streng de winter ook gaat worden; we hebben hout genoeg.Proefkozijn
En wat ook echt moet gebeuren is bepalen hoe groot de kozijnen moeten worden. Genoeg licht in de kamers, passend voor de buitengevel, en passend in de constructie. Vooral dat laatste is me nog niet duidelijk. Vandaag heb ik een "proefkozijn" gemaakt om te bepalen hoe ik het ga maken. Afgezien van hoe ik de waterslag vastzet is het me duidelijk genoeg. En nu per raam gaan tekenen!

Proefkonijn, eh... proefkozijn ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten