maandag 23 januari 2017

Brief aan Rutte

Door Peter
Naar aanleiding van een brief van onze minister-president (paginagroot in de krant) hier mijn antwoord:
Er is iets aan de hand in ons land. Hoe komt het toch dat we als land zo welvarend zijn, maar dat steeds meer mensen op voedselbanken zijn aangewezen? Dat er enorm is bezuinigd op basale maatschappelijke functies (zorg, cultuur, onderwijs), terwijl er steeds meer rijken gebruik maken van Nederlandse constructies om belasting te ontduiken? Dat de ongelijkheid in de wereld nog nooit zo groot is geweest?

Verreweg de meesten van ons zijn van goede wil. De stille meerderheid. We hebben het beste met ons land voor. We werken hard, helpen elkaar en vinden Nederland best een gaaf land. Maar we maken ons wel zorgen over hoe de politiek in de greep van het bedrijfsleven zit. Soms lijkt het wel alsof de regering vergeet dat ze er voor de burger zou moeten zijn.

U herkent ze wel. Mensen strak in het pak, met mooie verhalen over "luisteren naar het volk", maar in het geniep het medisch beroepsgeheim verkwanselen. Mensen die kiezers lokken met "ons pensioen blijft een Nederlandse aangelegenheid" maar op een avond de zeggenschap erover naar Brussel afdragen. Mensen die zeggen dat een verdrag tot verregaande samenwerking met Ukraine slechts een handels-verdrag is. En de uitslag van het referendum erover te zullen respecteren, maar dat toch niet doen. Een inlegvel (eenzijdig ondertekend) juridisch "bindend" te noemen. Mensen die miljarden per maand geld bijdrukken, waardoor onze pensioenfondsen in gevaar komen, en de spaarrente wegvalt. Die roepen dat de Euro ons veel gebracht heeft, maar er niet bij vertellen dat dat voornamelijk "naar de afgrond" heeft betekend. Dat banken door de stress-test komen, maar een maand later bijna omvallen.

Ik wijs dit soort mensen af. Onze landsbestuurders, ministers, beleidsmakers in Brussel en diens leiders, hoge ambtenaren van de ECB (die eerst bij banken als Goldman Sachs gewerkt hebben) kunnen beter naar huis gaan, als zij zo slecht de belangen voor haar burgers behartigen. Doe je werk goed, of ga naar huis.

Dit soort gedrag mogen wij nooit normaal vinden in ons land. De oplossing is niet het kiezen van andere mensen op deze posities, de oplossing ligt meer in een grotere transparantie van overheidszaken. In het afschaffen van partij-politiek: wij zijn allemaal wereldburgers. We laten ons niet over een kam scheren door ons links, rechts, Eurofiel of populist te laten noemen.

In Nederland was het normaal dat we elkaar gelijk behandelden. Het was normaal dat je je publieke taak in het belang van burgers uitvoert. Dat de meerderheid beslist. Dat je luistert naar het volk. Maar die tijd is voorbij. Zeker als niet-gewenste verdragen als TTIP en CETA doorgang vinden.

De komende tijd is bepalend voor de koers van ons land. De belangrijkste vraag is: verkopen we nog meer van onze ziel aan multinationals, modderen we weer verder van crisis naar crisis terwijl de wereld steeds meer in brand staat, of slaan we een radicaal andere weg in?

Laten we strijden om weer controle over onze omgeving terug te krijgen. Laten we elkaar duidelijk maken dat we allemaal wereldburgers zijn, gelijkwaardig, met rechten en verantwoordelijkheden. Ik weet niet zeker of we dat op een soepele manier voor elkaar gaan krijgen, maar ik weet zeker dat het nodig is. Dat we eerst afbreken waar we last van hebben: De Euro, handelsverdragen, commerciĆ«le geldcreatie, ondraaglijke schuldenlast, milieu-vernietiging, klimaatverandering. Laten we dat samen doen, zonder de marionetten-van-het-bedrijfsleven uit Den Haag. Want ik wil Nederland een gaaf land houden. Ik wil hier graag blijven wonen, u toch ook? 
Peter Simons


3 opmerkingen:

 1. daar komt hij dan heel laat achter, volgende 4 jaar weer min. president, vergeet het maar

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt de problematiek van de (Neerlands) sociale politiek pakkend verwoord, Marleen, maar je oplossingen bleven toch wel onduidelijk voor mij. Gelukkig herkende ik tijdens het TV programma over jullie bouwactiviteiten de omgeving van het Wijboschbroek, waar ik vanuit het Veghelse nogal eens door de bossen struin, en kan ik dus altijd even aankomen voor nadere uitleg ... ?... Success ook met jullie verdere bouw! Steven

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben niet altijd tijd, maar je bent zeker welkom. Gewoon proberen!

   Verwijderen