vrijdag 14 oktober 2016

Nog twee dakbalken

Het is al een tijdje droog weer. Een mooi moment om alle zaagsel uit de bouw te vegen. Ziehier het resultaat; het ziet er al bijna als een huis uit...!


In de toekomstige woonkamer maak ik de dakbalken op maat, verleng ze met schuine verbindingen en lijm/schroef ze op elkaar. Al met al een heel karwei!


Als een balk klaar is, dan kan 'ie naar boven. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.... Om een beeld te krijgen van wat er komt kijken om zo'n balk op het dak te krijgen, zal ik een poging doen dat op een begrijpelijke manier uit te leggen.

Ik gebruik voor het naar boven tillen van de balken een ketting-takel, een handig gereedschap om zware gewichten met handkracht te hijsen.

De eerste stap: één kant van de balk op de verdiepingsvloer hijsen.

De eerste kettingtakel hangt aan de curve. Hiermee kan ik de punt van de balk die in de woonkamer ligt, omhoog takelen. Als de punt van de balk op de verdiepingsvloer rust, kan de haak van de balk losgemaakt, en lager op de balk (net iets voorbij het midden) weer vastgemaakt worden.

De haak lager vastzetten, dan kan de balk op de verdiepingsvloer gehesen worden.

De tweede takel staat in het midden van de verdieping; aan de bovenkant van een rechtopstaande balk, die op de verdiepingsvloer staat en vastzit tegen een balk die over de beide muren heen ligt. Als de te hijsen balk op de verdiepingsvloer ligt, komt deze tweede takel in actie: hiermee tillen we de punt van de dakbalk over de achtermuur heen.

Teun begeleidt de punt van de balk over de achtermuur heen.


Als de rechterkant (op de foto) van de dakbalk op de achtermuur ligt, verzetten we de ketting een flink stuk naar links, zodat als we de dakbalk optillen, deze meteen naar rechts schuift. Zo kan ik de linkerkant van de dakbalk op de hoofdmuur leggen. Door de ketting weer meer aan de rechterkant van de balk vast te zetten, schuift de balk naar links, verder op de hoofdmuur.


En dan ligt de balk op het dak, op het hoogste punt!


Nu moet de balk nog wel naar zijn plek geschoven worden; over de curves naar beneden dus. Omdat zo'n balk snel gaat schuiven (en nog steeds best zwaar is...) heb ik met een touw de balk tegengehouden. Door meer lijn te geven, kan ik de balk beheerst laten zakken. Een blokje hout dat op de curve is geschroefd houdt de balk op z'n plek. 

 

Op dit moment liggen er twee balken op hun plek. Als alle balken liggen, ga ik ze rechtop zetten en vastmaken. Het kan zijn dat dat pas in het voorjaar gaat gebeuren; als de balken plat liggen kan er veel makkelijker een zeil overheen.

De komende dagen maak ik de andere dakbalken klaar, en ga ik die met iemand er bij op het dak leggen. 

3 opmerkingen:

  1. Sjonge Peter... wat een klus. Maar met een hoop vindingrijkheid gaat het toch allemaal lukken. De pyramide bouwers in Gepost zouden nog veel van jou kunnen leren.
    Dus het vullen van de muren met stro gaat ook volgend jaar worden?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een "normaal" huis bouwen is al veel werk, laat staan dit huis. En zeker als je alles zelf wilt doen, low tech en low budget. Maar het gaat goed, en het is nog steeds leuk. Dat houden we zo! De stro staat voor mei 2017, te beginnen in het dak. In juni de muren, zoiets...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Toevallig kwam ik op je blog. Wat een spannend project! En wat zul je straks een extra woonplezier hebben na al dat harde werk!

    BeantwoordenVerwijderen