donderdag 6 oktober 2016

Brand in strohuizen

Als je stro perst tot een baal, maak je van heel brandbare stro een pakketje bijna niet brandbare stro. Vergelijk het met papier: één blaadje brandt gemakkelijk, maar een dik boek brandt niet omdat er geen zuurstof bij komt. Als je die strobaal dan ook nog inpakt in leem of kalk, dan hou je een isolatiemateriaal over dat voldoet aan de strengste brandveiligheidsklasse. 

Toch gaat het nog wel eens mis. Vandaag kreeg ik een melding van een brand in een strobalen huis. Dit huis was nog in aanbouw, dus de stro was nog niet in leem / kalk opgesloten.

Kijkt en huivert....

http://www.hbvl.be/cnt/dmf20161005_02502747/brandweer-opgeroepen-voor-uitslaande-brand-in-tongeren

De brand ontstond door dakdekkers die bitumen aan het leggen waren. Harde oosten wind, droge lucht, losse stro, een vlammetje en alle ingredienten zijn aanwezig... Duidelijk dat wij, als we met stro bezig gaan, geen enkel risico met (kamp)vuur mogen nemen.

Een tijd geleden was er brand in een huis dat al wel af was, zij het nog maar kort.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20140302_01005470

Ik heb geen informatie over de wijze waarop de stro in dit huis is afgewerkt, maar de brand die in het huis ontstond, zorgde er voor dat de stro langdurig in de muren bleef schroeien. Hier ga ik nog navraag naar doen, zodat we ons huis zeker brandveilig kunnen bouwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten