maandag 16 maart 2020

Kelderventilatie

Door Peter
Onze kelder gaat twee ruimtes krijgen: een droog koel deel en een vochtig koel deel. Sommige groenten en fruitsoorten (zoals appels) kunnen namelijk het best heel vochtig bewaard worden, want anders drogen ze uit. Er moet dus een muurtje komen dat de kelder in tweeën splitst.

Een paar dagen geleden was ik begonnen met deze muur: het gieten van een cementen drempel. Het vochtige deel van de kelder gaat waarschijnlijk een vloer van een laagje gravel met water krijgen, en hout vindt het niet zo leuk natte voeten te hebben. Helaas was de kant-en-klare cement die ik kocht geen metselcement, maar vloerencement, die heel langzaam hard wordt. Een maand of zo. Maar goed: uiteindelijk wordt deze drempel wel sterker dan gewone metselcement.

Dattie nog niet volledig is uitgehard is niet erg, want de plug zit in de betonnen vloer onder de drempel.

Het kozijn (de afgelopen dagen in de olie gezet) staat mooi in het midden van de muur. Ik heb het een beetje korter moeten maken omdat het plafond niet hoger is. Links- en rechtsboven twee uitsparingen voor de ventilatiebuizen.


Aan de achterkant van het muurtje zitten palletplanken voor de kalkstuc, aan de voorkant (droge ruimte) heb ik geschuurde dakbeschotplanken. Er tussenin isolatie van wol/hennep, maar meer voor het geluid. Beide ruimten zijn koud namelijk...


Toen het muurtje af was, konden de ventilatiebuizen er in. Als het buiten kouder is dan in de kelder, dan valt de koude lucht door de verticale buis de kelder in terwijl de warme lucht uit het raampje direct onder het plafond (vochtige ruimte) of de andere ventilatiebuis (droge ruimte) uit de ruimte stijgt. Als het goed is stopt dit proces vanzelf als het buiten warmer is dan binnen. We gaan het zien!

Aanvoer van koude lucht in het vochtige deel van de kelder
Het muurtje met dakbeschot planken. En een mooi gat voor de ventilatiebuis.

De afvoer van de warme lucht uit het vochtige deel van de kelder gaat via het raampje. Maar het droge deel moet ook warme lucht kwijt. Daar is deze buis voor, mooi in het hoekje weggewerkt. Er komt nog een schuifje voor, zodat we de hoeveelheid ventilatie kunnen bepalen. 


De volgende stap is het plafond maken, dan kan daarna de vloer van de opkamer eraf om van boven dit plafond dampdicht te isoleren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten