dinsdag 8 oktober 2019

De eerste stukken dakrand

Door Peter
De dakrand is niet overal even hoog. Daarom hebben we gekozen voor een onregelmatige onderkant, zodat ongelijkheden niet opvallen.

De plankjes zaag ik uit schaaldelen. Schaaldelen zijn de eerste paar planken die vrijkomen bij het zagen van een ronde stam in planken. Ze hebben schuine zijkanten, lopen van dik naar dun, gemiddeld dan, en zijn goedkoop. Maar ze geven ook een mooi onregelmatig uiterlijk aan de dakrand.

Het zagen van plankjes met onregelmatige lengte lijkt lekker makkelijk. Maar helaas...

Vanwege de schuine zijkanten liggen de plankjes steeds omgekeerd. De onderkant van het plankje is met een scheve zaagsnede gezaagd om een mooi druiprandje te maken. Omdat de dakrand soms in een rechte lijn loopt (zoals bij de veranda) of in een bocht (hoge dak) moeten de bredere delen van het plankje (meestal de onderkant) soms allemaal aan dezelfde kant zitten (bocht) of mooi verdeeld (rechte dakrand). En de lengte van de plankjes varieert vanwege de hoogte van de dakrand. En er moeten ongeveer evenveel korte als lange plankjes zijn. Kunt u het nog volgen....?Allemaal stapeltjes plankjes, van verschillende planken gemengd, voor/achter in de zelfde aantallen, lang/kort in dezelfde aantallen, voor een bocht of voor een recht stuk...

Afijn, als een stapeltje klaar is, moeten ze naar boven. Zo'n stapel is best groot en zwaar om mee de ladder op te lopen. Dus touwtje er om en hijsen maar!


De steigers stonden nog aan de achterkant van het huis, daar ben ik dus begonnen met de dakrand.


Daarna de westkant van het hoge dak, met het kleine steigertje op de veranda.


En na de westkant de zuidkant. Ik heb een mal op de dakrand liggen waarmee ik er redelijk nauwkeurig voor kan zorgen dat de plankjes in een mooie curve over de rechte balken lopen.

De dakbalken zijn dikker dan de dakrand, dus die zaag ik steeds schuin af zodat ze er niet onderuit steken. Dan regels er op (gezaagde pallet-planken) en de plankjes. Voor dit lichte werk gebruik ik met veel plezier het spijkerpistool. Zeker de west- en zuidkant zitten vanwege de windvang met veel spijkers vast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten