maandag 7 januari 2019

Start democratische school De Tijd en Ruimte (Den Bosch)

Na anderhalf jaar voorbereiden heeft vandaag de democratische school De Tijd en Ruimte haar deuren geopend. Ik ben daar vanaf het begin bij geweest, en help nu twee dagen per week om de start van de school goed te laten verlopen.


Een democratische school is een school waar kinderen zelf verantwoordelijk zijn voor hun leerweg. Ze bepalen dus zelf wat ze leren, wanneer, hoe, en met wie. Er wordt veel gespeeld, maar spelen (en zeker zelf-gestuurd spelen) is leren.
Er zijn geen klassen, maar functionele ruimtes. Er is geen lesrooster met verplichte lessen. Er zijn wel lessen, maar kinderen bepalen zelf of ze die willen volgen. Ons rooster ziet er dan ook zo uit:

Ons weekrooster

Lekker leeg dus. Een dag is echter niet leeg! Hier een verslag van hoe zo'n dag er uit kan zien.

Kinderen hebben ook een stem in wat er op school gebeurt. Meteen op de eerste dag zijn er al veel besluiten genomen, voor en door de schoolgenoten: kinderen en teamleden samen. Met sociocratie.

Sociocratisch besloten moties

De komende maanden zal ik twee dagen per week op school vertoeven, wat de bouw een beetje vertraagt. Maar ach, met dit grijze, natte, donkere weer is er niet veel tijd verloren...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten